Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Με τα μάτια του Υπολογιστή μου


Πριν ξεκινήσω με την σύνταξη αυτής της ανάρτησης θα ήθελα να χαιρετίσω και να ευχαριστήσω όλους εσάς που τόσο καιρό γράφετε σε αυτό το blog και το έχετε γεμίσει με τόσο όμορφα άρθρα.

Λοιπόν ο λόγος που γράφω αυτές τις σκέψεις είναι το κείμενο του ΠΛΩΤΙΝΟΥ, ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟΥ το οποίο με άγγιξε και θα ομολογήσω ότι είναι ένα θέμα που τον τελευταίο καιρό με προβληματίζει πολύ.
Καλή λοιπόν η κουβέντα πάνω σε διάφορα θέματα, θρησκείες, Θεοσοφίες και προβληματισμούς αλλά κανένας δεν έχει αναλύσει πραγματικά το μέσο μέσα από το οποίο γίνεται αυτή η τόσο όμορφη κουβέντα μεταξύ μας.

Στην αρχή ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ονομάστηκε προσωπικός υπολογιστής (Personal Computer), γιατί ο άνθρωπος μπορούσε πλέον να αποκτήσει έναν και να τον τοποθετήσει σε κάποιο μέρος στο σπίτι του χωρίς να χρειάζεται να βρίσκεται σε κάποιο μεγάλο πανεπιστημιακό υπολογιστικό κέντρο. Αυτή η έννοια πλέον τείνει να χαθεί. Ο «προσωπικός υπολογιστής» πλέον μόνο κατ΄ ευφημισμό είναι γιατί ναι μεν ισχύει ότι βρίσκεται σε μια πολύ μικρή συσκευασία και μπορεί εύκολα ακόμα να τον κρύψουμε αλλά ας αναλογιστούμε τι είναι ο «προσωπικός υπολογιστής» χωρίς το Internet. Δε μπορώ να φανταστώ αυτό το μηχάνημα πλέον χωρίς τις υπηρεσίες του Διαδικτύου το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και άλλες οι οποίες δεν μας εξυπηρετούν ώστε να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη αλλά μας έχουν κάνει να νιώθουμε περισσότερο ζωντανοί και δημιουργικοί παρά ποτέ.
Αυτή η τεράστια επιτυχία όμως και η ακόμα μεγαλύτερη αποδοχή τους από τον απλό κόσμο ο οποίος χωρίς πολλές γνώσεις και χωρίς μεγάλα κονδύλια, μπορεί να έχει και να χειρίζεται ένα τέτοιο εργαλείο μήπως δεν είναι και τόσο τυχαία, μήπως ο άνθρωπος βρήκε ένα μέσο μέσα από το οποίο μπορεί να δράσει ελεύθερα όπως ακριβώς κινείται και η «ψυχή» του μέσα στο σώμα του. Φανταστείτε ότι όλοι ή οι περισσότεροι κάθονται στον υπολογιστή τους το βράδυ σκοτεινά και επικεντρώνονται σε μια οθόνη με την οποία βλέπουν στον κόσμο μέσα από αυτή και είναι η μόνη πηγή ερεθισμάτων. Μήπως είναι μια ακόμα ψευδαίσθηση για την οπτική που βλέπουμε τα πράγματα. Μήπως ο άνθρωπος προσπαθώντας να γίνει δημιουργός ζωής αντέγραψε σε μια άλλη διάσταση την πραγματικότητα. Σκεφτείτε ότι ο ιός (όχι της γρίπης) είναι η πρώτη μορφή ζωής που δημιούργησε ο άνθρωπος, γιατί μπορεί να αναπαραχθεί μόνος του, να μεταδοθεί, να δημιουργήσει αποικίες και να πεθάνει ή να εξοντωθεί.

Μπορεί τελικά να μην ισχύει και τίποτα. Από τα παραπάνω άλλωστε καταλαβαίνουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επανάσταση την τεχνολογική, σε όλους τους τομείς της ζωής μας υπάρχει κρίση. Κρίση θεσμών, θρησκείας, πολιτικής, οικονομίας και όλα δείχνουν προς μια μεγάλη αλλαγή. Το παρελθόν έχει διδάξει ότι μετά από τις επαναστάσεις αυτές (Αγροτική επανάσταση, Βιομηχανική επανάσταση) ο κόσμος άλλαξε ριζικά όχι πάντα προς το καλύτερο. Το μέλλον μπορεί μόνο να μας δείξει αν αυτές οι σκέψεις μπορούν να μας κάνουν να εκμεταλλευτούμε αυτό το υπέροχο μέσο το Internet και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ώστε όλες αυτές οι ζυμώσεις και οι αλλαγές να γίνουν προς το καλύτερο και να μπορέσει ο άνθρωπος να είναι πια ελεύθερος και όχι διπλά σκλαβωμένος.

Αυτά….

6 σχόλια:

mar9659 είπε...

Αγαπητή ομάδα του ΞΆΝΘΗ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ και αγαπητέ μου Δέλτα ,δεν ξέρω αν με θυμάσαι είχα αναρτήσει παλιότερα σχόλια σε προηγούμενα blog,δεν έπαψα ποτέ να σας παρακολουθώ αλλά πλέον σιωπηρά,λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων,δεν είχα τον χρόνο.Κατ'αρχήν εμείς ευχαριστούμε,που μέσα απο τα αξιόλογα blog σου μαθαίνουμε τόσα ενδιαφέροντα πράγματα και πλουτίζουμε τις γνώσεις μας,πρός κάθε κατεύθυνση,όπως ποίηση,φιλοσοφία κ.λ.π.έχεις απόλυτα δίκηο για τις αναφορές σου για τον Η.Υ. Η ηλεκτρονική τεχνολογία,έχει μπεί για τα καλά στην ζωή μας,αρκεί να ξέρουμε να την χρησιμοποιούμε σωστά και με μέτρο,διότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν οτι η απόκτηση υλικών αγαθών,διαφοροποιεί την εικόνα τους και το μέτρο με το οποίο τους κρίνουν και τους υπολογίζουν οι άλλοι.Ξοδεύουμε μεγάλο μέρος απο την ενεργητικότητά μας συγκεντρώνοντας και αποκτώντας πράγματα,μέχρι να παραγεμίσει και η τελευταία άκρη του σπιτιού μας,μέχρι τα γκαράζ και τα γραφεία να παραφουσκώσουν απο πράγματα που δεν προσφέρουν τίποτα στην ζωη μας.Ωστόσο,σύντομα διαπιστώνομε οτι καθώς συσωρεύονται τα υπάρχοντα,συσωρεύονται και τα προβλήματα.Χρειαζόμαστε δικηγόρους,οικονομικούς προγραμματιστές,λογιστές και τόσους άλλους να μας βοηθήσουν να βάλουμε τάξη στην ζωή μας.Ετσι αναγκαζόμαστε να προστατευθουμε περισσότερο και να διασφαλίσουμε τον εαυτό μας και τα αποκτήματά μας,ευτυχώς με τον υπολογιστή μας μέσω διαδυκτίου μπορούμε και ανταλλάσουμε απόψεις,διότι πάψαμε να προσέχουμε οταν μας μιλούν οι φίλοι,οι γνωστοί life ,γενικώς πάψαμε να επικοινωνούμε...και το κάνουμε πιά μέσω του Η.Υ.Φαίνεται οτι θυμόμαστε την αληθινή αξία της επικοινωνίας και κατ'επέκταση της αγάπης,προς τον συνάνθρωπό μας,μόνο οταν βρεθούμε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να στερηθούμε την αξία τους.Το μεγαλύτερο απόκτημά μας είναι η ζωή,και η αγάπη η μεγαλύτερη επιβεβαίωση της.Συγνώμη αν κούρασα με την εκτενή άποψή μου...αλλά όπως είπε σε ένα του σχόλιο και ο HENRY VAN DYKE:Η ευτυχία είναι εσωτερική και όχι εξωτερική έτσι δεν εξαρτιέται απο αυτά που έχουμε,αλλά απο αυτό που είμαστε. Με εκτίμηση και φιλία προς το ΞΑΝΘΗ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ

delta είπε...

Άλλο το όχημα κι άλλο οι επιβάτες.
Πρώτα επικοινωνούσαμε με έναν τώρα με δέκα χιλιάδες.
Παλιότερα γράφαμε γράμματα, τώρα στέλνουμε mail.
Η σημασία όμως πάντα θα παραμένει στο περιεχόμενο.

Το όχημα έγινε πολύ πιο όμορφο, πολύ πιο προσιτό, πολύ πιο γρήγορο, πιο βολικό στη χρήση.
Οι επιβάτες όμως άλλαξαν ;

Λες φίλε web star
«μήπως ο άνθρωπος βρήκε ένα μέσο μέσα από το οποίο μπορεί να δράσει ελεύθερα όπως ακριβώς κινείται και η «ψυχή» του μέσα στο σώμα του ;»

Έτσι ακριβώς νομίζω πως είναι
Η ψυχή είναι ο άνθρωπος, οι υπολογιστές το σώμα.
Βρήκε η ψυχή ένα καλύτερο, ένα αποτελεσματικότερο σώμα για να δράσει.
Αν η ψυχή όμως είναι «κακή» πια θα είναι η δράση της ;

Σε τελική ανάλυση οι υπολογιστές και τον ίντερνετ δεν είναι παρά το «μέσον» όπως λες φίλε μου, δεν είναι παρά το περιτύλιγμα. Ας δώσουμε σημασία στο περιεχόμενο, ας δώσουμε σημασία στην ποιότητα της επικοινωνίας μας, ας δώσουμε επιτέλους σημασία στην ουσία.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα την καλή φίλη mar9659 για τα ενθαρρυντικά της λόγια και το πολύ ωραίο κείμενο που μας έστειλε.

LAMDA είπε...

"Αν η ψυχή όμως είναι «κακή» πια θα είναι η δράση της"

Αυτό ακριβώς! Συμφωνώ απόλυτα ότι το ιντερνετ και ο Η/Υ σαν εργαλείο μας διευκόλυνε σε πολλά πράγματα τη ζωή!

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η τεχνολογική επανάσταση η οποία επιτάχυνε την "κοινωνία της γνώσης και της επικοινωνίας" εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο αυτό το χαρακτηριστικό της και αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα σε όλους τους τομείς της ζωής μας χωρίς να προλάβει να δοκιμαστεί στο χρόνο (για λόγους κέρδους βέβαια). Σίγουρα οι Η/Υ βοήθησαν σημαντικά στην επιστημονική έρευνα, στην ιατρική κ.α. Από την άλλη μεριά, βοήθησαν στην "ιχνιλασιμότητα" του καθενός από εμάς με διαφόρους τρόπους, θαρρείς είμαστε τρόφιμα. Βλέπουμε τα παιδιά μας αντί να παίζουν στο πάρκο να παίζουν στον Η/Υ ή το ΙΝΤΕΡΝΕΤ, να "κατεβάζουν" ταινίες, να είναι εκθετιμένος ο ψυχικός τους κόσμος ανά πάσα στιγμή μπούν στο διαδίκτυο κ.λ.π., κ.λ.π. Το γεγονός ότι έγινε όλος ο κόσμος ένα "χωριό" εκτός από τα καλά του έχει και τα άσχημα όπως η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση κ.α.
Επίσης φτάνουμε στο σημείο να ξεχνούμε την ορθογραφία μας εμείς οι μεγάλοι, δεν μιλώ για τα παιδιά!!!

Απλά ήταν κάποιες σκέψεις για τα καλά και τα κακά του Η/Υ και του διαδικτύου από κάποιον που και τα δύο αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο στην δουλειά του και εν μέρει στην ζωή του!

delta είπε...

Γι' αυτό εγώ γράφω πρώτα στο word και μετά ποστάρω.

Όταν αφήνεις κάτι σ' αφήνει κι αυτό φίλε ΛΑΜΔΑ.

Μόνο το ποδήλατο δε ξεχνάς.
Εκτός βέβαια αν πάθεις λάστιχο !

WEB-STAR είπε...

Φίλε LAMDA. Καλά όλα περί ασφάλειας και κακόβουλων επιθέσεων, αλλά ας αναλογιστούμε ότι και στην καθημερινότητα που ζούμε αντικρίζουμε συνέχεια την αρνητική πλευρά του κόσμου αλλά και του εαυτού μας. Δεν μπορεί σε έναν κόσμο με ελαττώματα να δημιουργηθεί ένα μέσω το οποίο να είναι άγιο. Και θα σου αναφέρω κάτι επίκαιρο ότι έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν, έτσι και το Internet και οι Η/Υ χειρίζονται από εμάς και αντικατοπτρίζουν εμάς. Κατ΄ εικόνα και ομοίωση.
Μίλησες ακόμα για ιχνιλασιμότητα, πιστεύεις ότι υπάρχει άτομο το οποίο να ενδιαφέρεται να μάθει την IP σου; Ή ακόμα παραπέρα φοβάσαι κάποιον που θα μάθει που μένεις άσχετα αν βρίσκεται στην Αμερική;
Όσο για την ορθογραφία και εγώ δεν φημίζομαι αλλά σκοπός είναι να γράφεις και να μοιράζεσαι ιδέες και απόψεις με φίλους και αδερφούς όπως κάνουμε πολιτισμένα σε αυτό το blog.

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας. Σας ασπάζομαι σταυρωτά και στέλνω τους αδερφικούς μου χαιρετισμούς σε όλους σας.

Αυτά….

LAMDA είπε...

Φίλε Web star,

O H/Y και όλη η τεχνολογία είναι το "σώμα" και εμείς που την χρησιμοποιούμε είμαστε η "ψυχή". Το "σώμα" δεν μπορεί να είναι κακό αλλά εμείς μπορεί να χρησιμοποιήσουμε λανθασμένα και κακόβουλα την τεχνολογία η οποία δεν παρέχει ακόμη όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες. Πόσες φορές δεν κολήσαμε "ιούς"; Πόσες φορές δεν ακούμε για παράνομες χρεώσεις στο ιντερνετ λόγω παρεμβολής στον Η/Υ από τρίτους; Πόσοι δεν έχουν εθιστεί στα computer games μέσω διαδικτύου κάτι που πλέον θεωρείται ασθένεια; Τα "ακατάλληλα" site που τα πας, όπου πλέον και ένα παιδάκι μπορεί να έχει πρόσβαση!

Για όλα αυτά εμείς φταίμε οπως και και με κάθε κακό που συμβαίνει στην ζωή μας. Απλά το κακό είναι ότι αυτό το εργαλείο μας βοηθά να επιταχύνουμε τη ζημιά επειδή αναπτυχθήκε υπερβολικά γρήγορα κατά τη γνώμη μου σε αντίθεση με άλλες τεχνολογίες. Είπα όμως και ότι με την σωστή χρήση του είναι πολύ καλός βοηθός (π.χ τεχνολογία στα αυτοκίνητα, νοσοκομεία και στην καθημερινότητα μας). Από εμάς εξαρτάται!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...