FaceBook Page

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Καί τό όνομα αυτής Δυσθυμία


Μια νέα ασθένεια έχουν εφεύρει οι ψυχολόγοι, ασθένεια της εποχής μας και αυτή. Της έδωσαν και όνομα. Δυσθυμία.

Τα συμπτώματά της είναι, συνεχή κούραση, χαμηλή ενεργητικότητα, κακή διάθεση, στεναχώρια, προβλήματα ύπνου και φαγητού, δυσκολία στη συγκέντρωση ή στη λήψη αποφάσεων. Όταν αυτά τα συμπτώματα διαρκούν για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, για τις περισσότερες μέρες και είτε τα εκφράζει το ίδιο το άτομο είτε τα παρατηρούν οι γύρω του, τότε το όνομα του προβλήματος είναι δυσθυμία.

Σύμφωνα με τους Jenna Griffiths και Arun Ravindran του Royal Ottawa Hospital στο Οντάριο του Καναδά, η ελαφριά χρόνια κατάθλιψη ή δυσθυμία είναι συνηθισμένο πρόβλημα, που επηρεάζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ιδίως γυναίκες.

Η δυσθυμία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα ελαφρότερα από αυτά της κατάθλιψης, αλλά επίμονα, που διαρκούν για χρόνια.
Όλα αυτά τα παραπάνω συμπτώματα όμως , περιλαμβάνονται και γενικά στην κατάθλιψη. Το πρόβλημα για το οποίο εφευρίσκονται αυτές οι ασθένειες είναι, ότι ο άνθρωπος γενικά έχει χάσει την επαφή με την φύση και κατ’ επέκταση με τον εαυτό του.

Και επειδή οι ασθένειες αυτές ταλανίζουν συνήθως τους ανθρώπους των πόλεων , μπορούμε να καταλάβουμε πώς αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο είδος του πολιτισμού πού αναπτύξαμε. Στην πραγματικότητα είναι αταίριαστος με την ίδια μας την φύση.

Είναι λάθος πορεία. Κάποιοι τον επέβαλαν και εμείς συνεχίζουμε να ζητάμε από αυτό το είδος και αλλά, και άλλα.
Οί ψυχολόγοι λένε πώς τα ανθρώπινα αισθήματα δημιουργούνται σε ένα νευρωνικό κύκλωμα που περιλαμβάνει σημαντικές εγκεφαλικές δομές, όπως ο ιππόκαμπος, η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός. Στην κατάθλιψη, η δυσλειτουργία αυτού του κυκλώματος ευθύνεται για την έλλειψη θετικών σκέψεων και την ανικανότητα αναχαίτισης των αρνητικών.

Συνέπεια αυτών η γενική αρνητική στάση ζωής και όλες οι επακόλουθες ασθένειες πού κάνουν την εμφάνισή τους στο προσκήνιο και πού κάθε φορά βαφτίζονται με ένα νέο όνομα , όχι για τίποτα άλλο, αλλά κατανάλωση να γίνετε σε νέα χάπια και δουλειά να έχουν οι γιατροί.
Το νευρωνικό αυτό κύκλωμα ιππόκαμπου , αμυγδαλής και μετωπιαίου φλοιού, αποτελούν ένα και μόνο πράγμα σε απλά λόγια. Υποσυνείδητα συναισθήματα.

Συναισθήματα από σκέψεις , από ανεκπλήρωτες επιθυμίες , από φόβους και ανασφάλειες πού έχουν απωθηθεί στην παρεγκεφαλίτιδα.
Όλα τα παραπάνω βγαίνουν στο σώμα. Είναι ότι δεν θέλουμε να παραδεχθούμε, ότι δεν συζητάμε με τον εαυτό μας. Διαλύστε ότι πάει να δημιουργήσει υποσυνείδητη υπόσταση μέσα σας.

Να μιλάτε με τον εαυτό σας και να τά λέτε ψυχρά, με το όνομά τους.

Μην αφήνετε τίποτα να σας τρομάζει . Όλα είναι περαστικά στην ζωή.

Ο χρόνος φέρνει και παίρνει.

Να έχετε μόνο ένα πράγμα στο μυαλό σας.

Η ζωή είναι χαρά.

Μην αφήνετε να σας την κλέβουν τά αρνητικά όντα { οι κατά την χριστιανική πίστη διάβολοι} όπως σκέψεις , λόγια, πράξεις , ιδέες.

Νά σκέπτεσθε πάντα θετικά.

Όλα περνουν.

5 σχόλια:

  1. Καλημέρα Σοφία και συγχαρητήρια για την πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτησή σου.
    Πρώτη φορά την άκουσα την συγκεκριμένη λέξη και έτσι άνοιξα το λεξικό.
    Η λέξη δυσθυμία προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη θυμός που θα πει ψυχή και το πρόθεμα δυσ- που έχει αρνητική σημασία. Στην κυριολεξία σημαίνει να είναι κάποιος τον περισσότερο καιρό κακόκεφος. Να μην ξέρει τι του φταίει και να μην ευχαριστιέται με τίποτα. Σας θυμίζει κάποιον ;

    Πριν από λίγο σχετικά διάστημα, που η δουλειά μου ήταν στο κέντρο της πόλης θα μπορούσα να αναγνωρίσω τον εαυτό μου ως δύσθυμο. Μεταφέροντας την επιχείρηση έξω από την πόλη, στην εξοχή, δίπλα στη φύση και μακριά από κάθε είδους μόλυνση, νομίζω πως αναγεννήθηκα, έγινα άλλος άνθρωπος. Θα συμφωνήσω λοιπόν πως μια αιτία πρέπει να είναι η αποκοπή μας από το φυσικό μας περιβάλλον.

    Η θετική σκέψη επίσης είναι απαραίτητο εφόδιο στην αντιμετώπιση κάθε δυσκολίας.

    Σ’ ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αταίριαστος με την ίδια του τη φύση ο πολιτισμός που δημιουργήσαμε.

    Κι όποιος ζςι "παρά φύση" αργά η γρήγορα θα υποστεί τις συνέπειες.

    Έμαθα με τον δύσκολο τρόπο δυστυχώς ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο θέμα Σοφία!

    Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα για την θετική σκέψη και σε αυτό βοηθάει και ο διαλογισμός. Γενικότερα έβλεπα τα πράγματα αισιόδοξα και θετικά αλλά από τότε που άρχισα να διαλογίζομαι νομίζω ότι ελατώθηκε σημαντικά η "δυσθυμία" μέσα μου.

    Επίσης συμφωνώ με τον Δέλτα και το βλέπω στον εαυτό μου ότι όταν βρίσκομαι μακρυά από την "αρνητικότητα" της πόλης αισθάνομαι πολύ καλύτερα και ήρεμα!

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλημέρα Σοφία!πάρα πολύ καλό άρθρο!Πολύ καλές οι συμβουλές στο τέλος του αρθρου.πάνω από όλα επικοινωνία με τον εαυτό μας και θετική σκέψη κι όλα περνούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι τόσες πολλές οι αιτίες για τη δυσθυμία στην εποχή μας. Πρώτα απ'όλα η μόλυνση, τα χημικά που μπαίνουν στο σώμα μας από τροφές, φάρμακα, καλλυντικά, απορρυπαντικά, τσιγάρα, μπογιές και χίλια δυο.
    Αλλά και το radiation pollution, η ηλεκτρική μόλυνση κλπ.

    Κι έπειτα είναι οι λάθος τροφές, πολυεπεξεργασμένες τροφές όπως προϊόντα ζύμης, πίτσες, αλλά και κρέατα, σουβλάκια κλπ, που κάνουν αλλεργίες, κατάθλιψη και χρόνιες ασθένειες.

    Μετά είναι τα αφύσικα σπίτια στα οποία μένουμε, οι πολυκατοικίες, στις οποίες είμαστε μακριά από το έδαφος, με αποτέλεσμα να χάνουμε τη γείωση και να γινόμαστε πολύ διανοητικοί.

    Όλα αυτά και άλλα πολλά που ξεχνάω τώρα, καταντούν τον άνθρωπο δαιμονικό... Πραγματικά πρέπει να αναπτύξουμε πολύ δυνατά νευρικά συστήματα δομημένα στο φως για να αντεπεξέλθουμε. Και φυσικά να αφαιρέσουμε όσες αιτίες από τις παραπάνω μπορούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή