FaceBook Page

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009


Το πνευματικό μονοπάτι χρειάζεται την ανάληψη ευθύνης για το τι αντιλαμβανόμαστε – την ενοχή του συνανθρώπου μας ή την αθωότητα.
Βλέπουμε την αθωότητα του αδερφού μας όταν αυτό είναι το μόνο που ΘΕΛΟΥΜΕ να δούμε.
Μα θα μου πείτε, οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι.
Ναι, αυτό συμβαίνει γιατί δεν εκφράζουν ακόμα την εσωτερική τους τελειότητα και εξωτερικά.
Το αν θα επιλέξουμε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην ενοχή της προσωπικότητάς τους ή στην αθωότητα της ψυχής τους, εξαρτάται από εμάς.
Αυτό που θεωρούμε ανθρώπινη ενοχή δεν είναι παρά ο ανθρώπινος φόβος. Οτιδήποτε το αρνητικό πηγάζει από τον φόβο.
Όταν κάποιος θυμώνει, φοβάται.
Όταν κάποιος είναι αγενής, είναι γιατί φοβάται.
Όταν κάποιος προσπαθεί να χειραγωγεί και να ελέγχει, το κάνει γιατί φοβάται.
Όταν κάποιος είναι σκληρός και άκαρδος, φοβάται.
Και τώρα τα καλά νέα.
Δεν υπάρχει φόβος που να μην τον διαλύει η αγάπη. Δεν υπάρχει αρνητισμός που να μην μεταμορφώνεται από την συγχώρεση.
Όπως το σκοτάδι είναι απλά η απουσία φωτός, έτσι και ο φόβος δεν είναι παρά η απουσία αγάπης.
Αν θέλουμε ν’ απαλλαγούμε από το σκοτάδι, δεν έχουμε παρά να ανάψουμε το φως. Έτσι και όταν θέλουμε ν’ απαλλαγούμε από τον φόβο, δεν μπορούμε να τον πολεμήσουμε, παρά μόνο να τον αντικαταστήσουμε με αγάπη.
Βέβαια, η επιλογή ν’ αγαπάμε δεν είναι πάντα εύκολη.
Το εγώ μας, προβάλλει σθεναρές αντιστάσεις. Αυτές μπορεί να πάρουν πολλές μορφές.
Πολλές φορές θέλουμε να βρούμε το «δίκιο» μας.
Δεν θέλουμε να μας εκμεταλλεύονται και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας.
Δεν θέλουμε να αφήσουμε αυτούς που θεωρούμε ότι μας έχουν αδικήσει να τους «περάσει» τόσο ανώδυνα, γιατί θα θεωρηθούμε και κορόιδα.
Όμως, υπάρχουν και άλλα καλά νέα!
Δεν χρειάζεται να παλεύουμε με τον εαυτό μας. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι για ν’ απαλλαγούμε από αυτές τις αντιστάσεις.
Δεν είναι καν δική μας δουλειά ν ‘αλλάξουμε την αντίληψή για το πώς βλέπουμε τα πράγματα.
Εδώ έρχεται το Άγιο Πνεύμα.
Η δική μας δουλειά είναι να Του ζητήσουμε να τα’ αλλάξει Αυτό για μας.
Υπάρχουν περιπτώσεις που νιώθουμε πληγωμένοι από κάτι που έκανε κάποιος άλλος. Αλλά αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι ότι η κλειστή καρδιά κάποιου μας έβαλε σε πειρασμό να κλείσουμε και την δική μας, και είναι η δική μας άρνηση της αγάπης που μας πληγώνει.
Γι αυτό, θαύμα είναι μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης μας: η προθυμία να κρατάμε την δική μας καρδιά ανοιχτή, άσχετα με το τι συμβαίνει γύρω μας.
Ένα θαύμα είναι πάντα διαθέσιμο σε κάθε κατάσταση.
«Υπάρχουν μόνο δύο συναισθήματα: η αγάπη και ο φόβος». Μπορούμε να ερμηνεύσουμε τον φόβο σαν μια έκκληση γι αγάπη.
Το εγώ μας, μας συμβουλεύει να προβάλλουμε τον θυμό μας πάνω σε κάποιον άλλο, γιατί έτσι, δήθεν, δεν θα τον αισθανόμαστε πια.
Όμως, όλοι οι νόες βρίσκονται σε σύνδεση και είναι αλληλένδετοι. Δεν είναι ξεχωριστές μονάδες.
Έτσι, λοιπόν, όταν προβάλλουμε τον θυμό μας σε κάποιον συνεχίζουμε να τον νιώθουμε.
Όταν θυμώνουμε με κάποιον, μπορεί για κάποιες στιγμές να νιώθουμε «καλύτερα», αλλά στο τέλος ο φόβος και οι ενοχές επιστρέφουν σ’ εμάς.
Όταν κρίνουμε κάποιον τότε κι εμείς θα κριθούμε, ή τουλάχιστον έτσι θα νιώθουμε.
Βέβαια, η λύση δεν είναι να ρίξουμε λευκό μελάνι πάνω στον θυμό μας και να προσποιηθούμε ότι δεν υπάρχει.
Ό,τι δεν στέκει ψυχολογικά, δεν στέκει και πνευματικά.
Δεν είναι καλό να λέμε «Δεν είμαι θυμωμένη, δεν είμαι θυμωμένη, νιώθω υπέροχα» όταν από μέσα μας βράζουμε.
Το Άγιο Πνεύμα μας λέει: «Μην προσπαθείτε να εξαγνίσετε τον εαυτό σας πριν έρθετε σε μένα. Εγώ είμαι ο εξαγνιστής».
Ας μην προσπαθούμε, λοιπόν, να κρύψουμε τα συναισθήματά μας, σαν να ήταν ανίερα και αξιοκατάκριτα.
Το Άγιο Πνεύμα δεν μας κρίνει για τον θυμό μας, ούτε για τον φόβο μας. Αυτό γνωρίζει Ποιοι είμαστε πραγματικά.
Βρίσκεται εδώ, μόνο και μόνο για να μας βοηθήσει να πάμε πέρα από αυτά. Βρίσκεται εδώ για να μας θυμίσει την πραγματική μας Ταυτότητα.
Πρέπει λοιπόν να έχουμε επίγνωση των συναισθημάτων του εγώ μας, για να μπορέσουμε να τα απελευθερώσουμε και να τα παραδώσουμε στο Άγιο Πνεύμα να τα αντικαταστήσει με θαύματα.
«Αυτός δεν μπορεί να απομακρύνει με το φως Του αυτό που κρατάς κρυμμένο, γιατί δεν θα το έχεις προσφέρει σε Αυτόν και έτσι δεν μπορεί να το πάρει από σένα».
Θα παραβίαζε τον Νόμο της ελεύθερης Βούλησης αν παρέμβαινε να αλλάξει τα νοητικά μας πρότυπα, χωρίς εμείς να Τον καλέσουμε.
Αλλά όταν Του ζητήσουμε να τα’ αλλάξει, τότε το αίτημά μας θα εισακουσθεί. Όταν λοιπόν, είμαστε θυμωμένοι ας λέμε:

-Είμαι θυμωμένη αλλά επιθυμώ να μην είμαι.
Είμαι πρόθυμη να δω αυτή την κατάσταση διαφορετικά.
Άγιο Πνεύμα, Σου ζητώ να εισέλθεις σε αυτή την κατάσταση και να μου την δείξεις από μια άλλη οπτική.
Αμήν.


Εμπνευσμένο από τα ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ και το βιβλίο της Marianne Williamson, "A Return to Love".

19 σχόλια:

  1. Μπράβο Χριστίνα, πολύ ωραίο άρθρο με πολύ καλές πρακτικές συμβουλές. Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι από εμάς θα αναρωτηθούν "Για μένα το έγραψες;"

    Καλημέρα σε όλη την παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Χριστίνα!Πάρα πολύ καλό το άρθρο σου!Με εκφράζει απόλυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σου Χριστίνα.

    Μας έλειψαν τα όμορφα άρθρα σου.

    Θα σταθώ στην διαπίστωση σου ότι υπάρχουν δύο βασικά συναισθήματα : η αγάπη και ο φόβος. Όλα τα υπόλοιπα «κακά» συναισθήματα που βιώνουμε, (μίσος, φθόνος, ζήλεια, άγχος) προέρχονται από τον φόβο. Και ο φόβος βέβαια προέρχεται από την άγνοια.

    Άρα τι πρέπει να κάνουμε ; Πρώτα να παρατηρήσουμε το φόβο μας, να τον αποδεχτούμε και κατόπιν να αντικαταστήσουμε, όπως λες, τα συναισθήματα φόβου, σιγά σιγά, με συναισθήματα αγάπης.

    Μα μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματα μας, θα μου πείτε ;
    Κάποτε νόμιζα πως δεν μπορούμε.
    Κι όμως, τι είναι αυτό που προκαλεί τα συναισθήματα μας ;

    - Η ΣΚΕΨΗ ΜΑΣ –

    Όλοι οι σοφοί και οι φιλόσοφοι μας είπαν ότι από την σκέψη ξεκινούν όλα, από την σκέψη όλα προέρχονται.
    Την σκέψη μας μπορούμε να τν ελέγξουμε. Μπορούμε με προσπάθεια να την αλλάξουμε. Την πρώτη αρνητική σκέψη που μας έρχεται στο νου, μπορούμε να την φρενάρουμε και να μην αφήσουμε να γεννηθεί η δεύτερη, και μας πάρει η κατρακύλα της αρνητικότητας. Έχω μια φίλη που κάθε φορά που της έρχεται μια αρνητική σκέψη, χτυπάει το πόδι της στο πάτωμα, για να την αποβάλλει. (κοντεύει να το σπάσει). Προσωπικά στην πρώτη άσχημη σκέψη οραματίζομαι ένα πληκτρολόγιο και πιέζω το πλήκτρο Delete μέχρι να φύγει. (καμιά φορά κολλάει το πληκτρολόγιο βέβαια από το πολύ χτύπημα …)

    Να είσαι πάντα καλά Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σας φίλοι μου και σας ευχαριστώ.
    Και σεις μου λείψατε, αλλά δεν σας είχα ξεχάσει καθόλου.
    Απλά πολλές φορές δεν τα βγάζω πέρα με τον γραμμικό μου χρόνο..
    Πολύ μου αρέσει φίλε Δέλτα αυτό με το ποδι στο πάτωμα και το delete για κάθε αρνητική σκέψη. Μου αρέσει να εφαρμόζω και κάτι διαφορετικό κάθε φορά. Μια πολύ οικεία μου μέθοδος είναι να φυσάω να φύγει η ομίχλη και τα σύννεφα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. In December 2006, a NEWSWEEK magazine poll named Marianne Williamson one of the fifty most influential baby boomers. According to Time magazine, "Yoga, the Cabala and Marianne Williamson have been taken up by those seeking a relationship with God that is not strictly tethered to Christianity." Από τη σελίδα της στο internet.

    Αλλά στο άρθρο αναφέρεται στο Άγιο Πνεύμα...Πιo Άγιο Πνεύμα όμως? Χτυπάω και γω το ποδαράκι μου κάτω για να μου φύγει η αρνητική ενέργεια από τις αμερικανιές της θολούρας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε βλέπω να ξεφυσάς πάλι Χριστίνα μετά την απάντηση της Πλώρης ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και εδώ προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα φίλε Πλώρη: Τι είναι, πως ορίζεται ή τι συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα; Είναι αποκλειστικό προνόμιο της Χριστιανοσύνης και μόνο οι Χριστιανοί μπορούν να ωφεληθούν από αυτό; Αυτή η τρίτη όψη του Θείου Λόγου βοηθάει μόνο τους Χριστιανούς; Τι γινόταν τόσες χιλιάδες χρόνια πριν την εμφάνιση του Χριστιανισμού;

    Να ένα ωραίο θέμα για ανάπτυξη στο blog!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Λάμδα αυτό που θέλω να καταδείξω είναι πως πρέπει ειδικά σε πνευματικά ζητήματα να είμαστε ακριβείς. Και δω έχουμε να κάνουμε με το εξής. Ή η μεταφράστρια έκανε λάθος και χρησιμοποίησε τον όρο Άγιο Πνεύμα ή η αμερικάνα το κάνει εσκεμμένα. Γιατί όπως ξέρεις άλλο κύριος και άλλο Κύριος... Να δεχτώ την χρησιμοποίηση του όρου άγιο πνεύμα όπως λέμε άγιο μου τσιπουράκι χωρίς όμως κεφαλαία ούτως ειπείν χωρίς να εννοείς το Άγιο Πνεύμα της Αγίας Τριάδος.
    Ξέρεις το να μου πεις ρε μάγκα μου είναι βουδιστής ή ταοιστής ή μουσουλμάνος να το δεχτώ και να το σεβαστό. Να παίρνω όμως λογάκια και τσιτάτα και πόσο μάλλον ιερούς όρους μιας θρησκείας για να θολώσω τα νερά και να περάσω αυτά που θέλω αυτό το θεωρώ ανέντιμο. Χαρακτηριστικό των αμερικάνων του marketing. Πάρε μάτι μόνο το site της και θα καταλάβεις http://www.marianne.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το Άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, το οποίο εκπορεύεται εκ του Πατρός. Είναι ομοούσιο με τα πρόσωπα του Πατρός και του Υιού και κατά το Σύμβολο της Πίστεως «συνπροσκυνείται και συνδοξάζεται» με τον Πατέρα και με τον Υιό, ίσο κατά τη λατρεία και την τιμή. Το Άγιο Πνεύμα εμφανίζεται στην Καινή Διαθήκη εξ αρχής να μεταδίδει υπερφυσικά χαρίσματα, υποδηλώνοντας πως το Πνεύμα είναι προσωπικός παράγοντας Θείας δυνάμεως. Ταυτόχρονα στα χωρία της Αγίας Γραφής αποκαλείται ως «Παράκλητος» (Ιωάννης 14/ιδ΄ 26) , ο οποίος θα έλθει να αντικαταστήσει «εν πάσι παρά τοις μαθηταίς», τον απερχόμενο ήδη Κύριο.
    Το γεγονός ότι το Άγιο Πνεύμα είναι Θεός, ξεκάθαρα φαίνεται σε πολλούς στίχους στην Αγία Γραφή συμπεριλαμβανομένου και τις Πράξεις 5:3-4. Σ΄ αυτό το στίχο ο Πέτρος αντιμετωπίζει τον Ανανία γιατί είπε ψέματα στο Άγιο Πνεύμα και του λέει, “Tο ψέμα δεν το είπες σε ανθρώπους, αλλά στο Θεό! ” Αυτό είναι σαφής δήλωση ότι το ψεύδος στο Άγιο πνεύμα είναι ψεύδος στο Θεό. Επίσης μπορούμε να γνωρίζουμε ότι το Άγιο Πνεύμα είναι Θεός επειδή κατέχει τις ίδιες ιδιότητες ή χαρακτηριστικά όπως ο Θεός. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι το Άγιο Πνεύμα είναι πανταχού παρόν φαίνεται στον Ψαλμό 139:7-8 “ Που να υπάγω από του πνεύματός σου; και από του προσώπου σου που να φύγω; Εάν αναβώ εις τον ουρανόν, είσαι εκεί• εάν πλαγιάσω εις τον άδην, ιδού, συ.” Έπειτα στο Α΄ Κορινθίους 2:10 βλέπουμε το χαρακτηριστικό της παντογνωσίας στο Άγιο Πνεύμα. “Σε εμάς, όμως, τα αποκάλυψε ο Θεός μέσω του Πνεύματός του. Kαθότι το Πνεύμα ανιχνεύει τα πάντα, ακόμα και τα βάθη του Θεού. Γιατί, ποιος από τους ανθρώπους, για παράδειγμα, ξέρει τα μυστικά του ανθρώπου, παρά μονάχα το πνεύμα του ανθρώπου που υπάρχει μέσα του; Έτσι, και τα μυστικά του Θεού δεν τα ξέρει κανένας, παρά μόνο το Πνεύμα του Θεού.”

    Μπορούμε να γνωρίζουμε ότι το Άγιο Πνεύμα είναι πράγματι Πρόσωπο, επειδή κατέχει διάνοια και θέληση. Το Άγιο Πνεύμα διαλογίζεται και γνωρίζει (Α΄ Κορινθίους 2:10). Το Άγιο Πνεύμα μπορεί να λυπηθεί ( Εφεσίους 4:30). Το Άγιο Πνεύμα μεσολαβεί για μας (Ρωμαίους 8:26-27). Το Άγιο Πνεύμα φέρει αποφάσεις σύμφωνα με την θέλησή του (Α΄ Κορινθίους 12:7-11). Το Άγιο Πνεύμα είναι Θεός, τρίτο “Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας. Ως Θεός, το Άγιο Πνεύμα μπορεί να υπάρξει ως Παράκλητος και ως Σύμβουλος, εκείνο που υποσχέθηκε ο Ιησούς ότι θα είναι (Ιωάννην 14:16,26; 15:26).
    Στις επιστολές του απ. Παύλου, το Άγιο Πνεύμα παρουσιάζεται να ερευνά τα βάθη του θεού, να διαιρεί και να ενεργεί τα χαρίσματα στα μέλη της Εκκλησίας, να κατοικεί μέσα μας έχοντας ως ναό το σώμα μας, να μας αναγεννά και να μιλά μέσω των προφητών και των θεοπνεύστων ανδρών (Τρεμπέλας Ν. Παν., Δογματική της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας, τόμ. Α', 3η έκδ., Ο Σωτήρ, Αθήνα 1997, σελ. 245) . Πρέπει να τονιστεί πως η διδασκαλία περί του Αγίου Πνεύματος κηρύχθηκε από την εκκλησία από τα αποστολικά ακόμα έτη, αλλά έλαβε οριστική διατύπωση κατά την εποχή της Α΄ και Β΄ Οικουμενικής Συνόδου, όταν και είχαν ανακύψει οι αμφισβητήσεις περί της Θεότητας του Αγίου Πνεύματος, υπό των πνευματομάχων, ιδίως δε των Ανομοίων και των Μακεδονιανών.
    Οπότε φίλε Πλώρη σύμφωνα με τα παραπάνω και κατά την ταπεινή άποψη που δηλώνω Χριστιανός Όρθοδοξος δεν θεωρώ ότι η χρήση του όρου Αγίου Πνεύματος στο εν λόγω άρθρο που ανάρτησε η φίλη Χριστίνα είναι αντίθετη με τα πιστεύω της χριστιανοσύνης. Δεν λέει τίποτα παραπάνω από το ότι αν το παρακαλέσουμε θα μας βοηθήσει (ακριβώς επειδή είναι Θεός και δεν θεωρώ ότι ο Θεός είναι διαχωριστικός ή εκδικητικός) και ότι γνωρίζει!

    Τώρα το αν κάποιος είναι Αμερικάνος, Καμπαλιστής, Εβραίος, Βουδιστής ή Μουσουλμάνος δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ιδίως όταν ο Θεός είναι Ένας. Σίγουρα κριτική θεώρηση του τι λέει ο καθένας θα πρέπει να υπάρχει αλλά δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο στο ωραίο κατ’ εμέ άρθρο της Χριστίνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε μου Δέλτα όταν η ίδια η αμερικάνα δεν αυτοπροσδιορίζεται ως χριστιανή τότε δεν μπορεί να χρησιμοποιεί κατά βούληση τέτοιους όρους. Και μιλάμε για το Άγιο Πνεύμα. Αν π.χ. είσαι Εβραίος πιστεύεις ότι ο Χριστός δεν ήλθε άρα σε τι Τριάδα πιστεύεις. Η καμπάλα πιστεύει στην ανάποδη ερμηνεία της Βίβλου Θεός είναι ο Εωσφόρος και κακός ο Θεός. Ο βουδιστής πιστεύει σε μια νιρβάνα που καταργεί το Πρόσωπο και ενώνεται με το σύμπαν και ο μουσουλμάνος ονειρεύεται ρύζια και γκόμενες. Άρα σε ποιόν ίδιο Θεό πιστεύουμε? Παραμυθάκια του Λένον?
    And no religion too...Αφού ξέρεις ότι όλα αυτά είναι σχέδια των σκοτεινών για μια ομογενοποίηση προς τα κάτω. Μας θέλουν με μια θρησκεία, ένα νόμισμα, μια πατρίδα...Για να μας ελέγχουν ευκολότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε Πλώρη, δεν νομίζω ότι το θέμα είναι η ίδια η συγγραφέας του αυθεντικού κειμένου όσο το κείμενο όπως το ανάρτησε η φίλη Χριστίνα. Το θεωρώ λίγο εγωιστικό να λέμε ότι κάποιος διαφορετικών πιστεύω δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει όρους όπως το Άγιο Πνεύμα (που στην ουσία είναι ο ΘΕΟΣ) και σου ανέλυσα ότι η χρήση του δεν είναι αντίθετη με τα δικά μας πιστεύω. Τώρα όσο για την Καμπαλά και τα Σεφιρωθ πιστεύω ότι η ανάλυσή της δεν είναι τόσο απλή όσο ανέφερες με μία φράση και όπως πολύ καλά γνωρίζεις η προέλευσή της είναι πανάρχαια (αλλά δεν είναι της παρούσης μια τέτοια ανάλυση).

    Παρόλα αυτά μήπως θα πρέπει να βλέπουμε το ζήτημα του Θεού λίγο πιο ολιστικά; Ανεξάρτητα με την νιρβάνα της ψυχής που αναζητά ο Βουδιστής, κ.λ.π. όλοι οι άνθρωποι από αρχαιοτάτων χρόνων ως σήμερα σε ένα Θεό ή μία Υπέρτατη Ανώτατη Δύναμη δεν πιστεύουμε; Δεν νομίζω ότι άλλος Θεός έφτιαξε τους μεν και άλλους του δε, οπότε δεν έχει βάση μια τέτοια συζήτηση. Η διαφορές των θρησκειών έγκειτε στην διαφορετική οπτική γωνία με την οποία βλέπουν την πνευματική εξέλιξη του ανθρώπου. Και εγώ προσωπικά είμαι πολύ μικρός για να κρίνω θρησκείες αιώνων ή και χιλιετιών. Σημασία έχει να εξελιχθούμε στην ψυχή και το πνεύμα ανεξάρτητα από το μονοπάτι ή μονοπάτια θα ακολουθήσουμε! Δεν νομίζω ότι ταιριάζει σε κανέναν από εμάς να είμαστε δογματικοί, δεν νομίζεις φίλε μου!

    Σε ότι αφορά την ομογενοιοποίηση που ανέφερες συμφωνώ μαζί σου ότι υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες και τάσεις αλλά ας μείνουμε στο φιλοσοφικό μέρος του άρθρου που μας έδωσε την αφορμή να συζητάμε και να σχολιάζουμε και στο τι θέλει να μας πει η Χριστίνα μέσω των λόγων της Αμερικανίδας συγραφέως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιώργο μου ο Λάμδα σου απάντησε όχι εγώ. (Δε φταις εσύ βέβαια που μας μπερδεύεις)

    Δεκτή η κάθε άποψη εδώ μέσα.

    Οι θρησκείες βέβαια απέτυχαν να ενώσουν τον κόσμο. Οι θρησκείες χώρισαν τον κόσμο. (Η ιστορία έχει καταγράψει ότι οι φοβερότεροι πόλεμοι, ήταν οι θρησκευτικοί πόλεμοι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λάμδα μου η ίδια η οπτική αυτή να τα βλέπεις με ολιστική θεώρηση είναι από μόνη της μια σέχτα θρησκευτική όπως ξέρεις...
    Δέλτα μου δεν περίμενα μια τέτοια απάντηση από σένα. Αρκέστηκες σε ένα χιλιοειπωμένο και στερεότυπο κλισεδάκι. Anyway...Ευχαριστώ για την φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπορεί φίλε Γιώργο να είναι στερεότυπη και κλισέ η απάντηση, αλλά είναι και μια προσωπική στάση ζωής. Να μένω μακριά από όλα όσα χωρίζουν τον κόσμο, οπαδοποιούν και φανατίζουν τους ακόλουθους, και να ψάχνω αυτά που ενώνουν και εμπνέουν τους ανθρώπους.

    Το imagine λοιπόν του Τζων Λένον, κατάφερε να ενώσει και να εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους στη ζωή τους σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή.

    Αλλά εγώ θα επιμείνω ότι όλες οι απόψεις πρέπει να ακούγονται και θα πρέπει να είμαστε ανεχτικοί ιδιαίτερα στις αντίθετες από τις δικές μας (μόνο έτσι διευρύνονται οι ορίζοντές μας και η πρόσκληση μου να συμμετέχεις ενεργά ως συντάκτης σ’ αυτό το blog παραμένει ανοιχτή.

    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλε Πλώρη,

    Δεν θεωρώ ότι ανήκω οποιαδήποτε θρησκευτική σέκτα και πραγματικά δεν ξέρω ποια εννοείς. Με πληγώνει όμως η κατηγοριοποίηση μου με βάση μία άποψη που εξέφρασα τη στιγμή που σου δήλωσα την θρησκεία στην οποία πιστεύω όπως πιστεύω.

    Αλλά πραγματικά θα ήθελα να μάθω ποια σέκτα εννοείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φίλε Δέλτα,
    Θέλω να είμαι καθαρός. Η ευγένειά σου να με καλείς να γράψω με υποχρεώνει να είμαι και εγώ σωστός απέναντί σου. Για να εξηγηθώ αφού εσύ με προσκαλείς θα πρέπει και εγώ να έχω την ίδια αντιμετώπιση δηλαδή να μπορώ να σε καλέσω να γράψεις και στο δικό μου. Όμως αυτό δεν μπορώ να το κάνω διότι κατ εμένα το μπέρδεμα ετερόκλητων πραγμάτων προκαλεί συγχύσεις δεν μπορώ. Άρα δεν θέλω να είμαι γαιδούρι να με καλείς και να μην μπορώ να σε καλέσω. Σε ευχαριστώ πολύ πάντως. Σε μια ρηχή και αντιπνευματική εποχή είναι όμορφο που ασχολείστε με πνευματικά ζητήματα. Για μένα από λάθος μετερίζι. Άλλο αυτό. Ο Θεός είναι μεγάλος και θα οικονομήσει να βρούμε το σωστό μονοπάτι.
    Φίλε Λάμδα δεν ήθελα να σε πληγώσω ειλικρινά. Δες μόνο μήπως είναι ασύμβατα αυτά που πιστεύεις. Δες τα παρακάτω links
    http://www.orthros.org/Greek/Eidiseis/Sx_OlistikiThewrisi.htm

    http://www.orthros.org/Greek/Eidiseis/Sx_OlistikiThewrisi.htm

    Γειά σας θρακιώτες με τις ωραίες μουσικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μα βρε Γιώργο

    Γιατί θα πρέπει να με καλέσεις κι εσύ ;

    Άλλο ένα ατομικό ιστολόγιο, που το δημιούργησες εσύ και έχει το συγκεκριμένο προφίλ και άλλο ένα φιλοσοφικού περιεχομένου καφενείο, το οποίο φιλοξενεί όλες τις απόψεις και κανένα όριο δεν θέτει στην αναζήτηση της αλήθειας. Και που ο μόνος του σκοπός είναι η εσωτερική βελτίωση με όποιον τρόπο την εννοεί ο καθένας μας. Εσένα μπορεί να σε καλύπτει απόλυτα και μόνον η ορθόδοξη πίστη και αυτή να ακολουθείς. Και πολύ καλά κάνεις. Η άποψη σου, αν και μερικές φορές υπέρ του δέοντος αιχμηρή και ίσως σαρκαστική, θα είναι πάντοτε αποδεκτή εδώ μέσα, αρκεί βέβαια κι εσύ να είσαι έτοιμος να αποδεχτείς τον αντίλογο. Η φωνή σου θα είναι χρήσιμη πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ LAMDA

    Κατάλαβες φίλε Λάμπρο

    Ήλθε η Χριστίνα πέταξε μια βόμβα κι έφυγε.

    Και ψάχνουμε εμείς τώρα το Άγιο Πνεύμα να μας φωτίσει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φίλε Γιώργο εγώ απλά είπα όταν ανέφερα την ολιστική θεώρηση του Θεού ότι ένας Θεός μιας έφτιαξε όλους, και προσωπικά πιστεύω ότι το έκανε με Αγάπη. Τώρα το αν κάποιες θρησκείες το πιστεύουν έτσι κάποιες άλλες πιστεύουν ότι το έκανε για κακό και δεν ξέρω εγώ πως αλλιώς αυτό έχει να κάνει με την διαφορετική προσέγγιση και φιλοσοφία της κάθε θρησκείας. Πάντως δεν πιστεύω ότι αυτή η σέκτα που ανέφερες με εκφράζει και ούτε την ήξερα και κακώς με κατέταξες εκεί!

    Σε αυτό το φιλοσοφικό καφενείο πάντως (επειδή ακριβώς είναι φιλοσοφικό) είναι ευπρόσδεκτες όπως είπε και ο ΔΕΛΤΑ όλες οι απόψεις που άπτονται σε φιλοσοφική αναζήτηση, ατομική βελτίωση και πνευματική ανέλιξη! Γι αυτό και θα λυπηθούμε να σε χάσουμε έστω και αν διαφωνούμε κάποιες φορές. Πάντως αυτός ο διάλογος εμένα με ωφέλησε προσωπικά (άσε που έμαθα και για μία θρησκευτική σέκτα:-).

    Μην το παίρνεις προσωπικά, άλλο ένα ατομικό μπλοκ όπως είπε και ο ΔΕΛΤΑ και άλλο ένα φιλοσοφικό καφενείο. Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια για την μουσική και μακάρι να υπήρχε τεχνικά η δυνατότητα να κεράσουμε και καφέ. Πάντως που και που πίνε καμιά γουλιά στην υγειά μας όπως θα κάνω και εγώ για σένα.

    Θα ήθελα πάντως να σε ξαναδιαβάσω!

    See you!

    ΑπάντησηΔιαγραφή