Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ!!!


Το πρωταπριλιάτικο ψέμα, έχει τις ρίζες του στον 15ο αιώνα και που τελικά επικράτησε τις μέρες μας και έχει γίνει πλέον έθιμο. Το πρωταπριλιάτικο ψέμα ξεκίνησε αρχικά από την Γαλλία, στην οποία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η πρώτη του Απρίλη είχε καθιερωθεί ως πρωτοχρονιά. Έτσι ενώ όλη η άλλη Ευρώπη την πρωτοχρονιά την γιόρταζε την 1 Ιανουαρίου, οι Γάλλοι, ήταν οι μοναδικοί που ξεχώριζαν, και την γιόρταζαν την 1 Απρίλη. Όταν το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος θ' αποφάσιζε να το αλλάξει, καθιερώνοντας ως πρώτη του έτους την 1 Ιανουαρίου, συνάντησε έντονες αντιδράσεις από ορισμένους ένθερμους οπαδούς του εθίμου, οι οποίοι επέμεναν σε πείσμα όλων των άλλων να γιορτάζουν σαν πρωτοχρονιά την Πρωταπριλιά. Οι άλλοι που δέχτηκαν την αλλαγή πείραζαν τους «παραδοσιακούς» με κάλπικα πρωτοχρονιάτικα δώρα και πιπεράτα ψέματα.

Άλλη εκδοχή είναι η εξής: Οι Κέλτες λόγω του καλού καιρού άρχιζαν το ψάρεμα την πρώτη Απριλίου. Όμως συχνά η φτωχή ψαριά διέψευδε τις ικανότητες τους, και οι ψαράδες γύριζαν στα σπίτια τους μ' άδεια τα χέρια, αλλά με την φαντασία να οργιάζει και να διηγούνται πολλά ψεύτικα συμβάντα κατά τις ημέρες που ψάρευαν.

Για κάποιους πάλι, οι πρωταπριλιάτικες φάρσες οφείλουν την ύπαρξή τους στη γιορτή της «Kοροϊδίας και του Ξεγελάσματος» της ρωμαϊκής Θεάς «Bένους Aπρίλις», δηλαδή της Aπριλίου Aφροδίτης, που έδινε το έναυσμα για απελευθέρωση του πνεύματος ταυτόχρονα με την οργιώδη απελευθέρωση της φύσης...

Στην Ελλάδα διαφοροποιήθηκε το έθιμο και πήρε την γνωστή ελληνική χροιά . Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές της πατρίδας μας, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.


Στη Θράκη το βρόχινο νερό της Πρωταπριλιάς θεωρείται θεραπευτικό και γι’ αυτό το μαζεύουν σε μπουκάλι και πίνει απ’ αυτό ο άρρωστος. Στην Κομοτηνή, την παλιά Γκιουμουλτζίνα, λέγανε πως την πρωταπριλιά το είχαν σε καλό να γελούν, «για να γίνουν τα κουκούλια τους»,όταν, βέβαια, είχαν σηροτροφία (εκτροφή μεταξοσκωλήκων). Στην Τζαντώ της Ανατολικής Θράκης, είχανε, λέει, σε καλό να γελάσουν τον άλλον, για να κάνουν τα δέντρα καρπό Μα κείνος που ξεγελιόταν το είχε σε κακό όλο το χρόνο θα ήτανε γελασμένος, κι αν ήταν παντρεμένος, θα χήρευέ. Στην Άνδρο, πάλι, λένε ψέματα την 1η του Μάρτη κι όχι την Πρωταπριλιά.

Την πρωταπριλιά με άλλα λόγια γιορτάζει η αμαρτία, γιορτάζει το ψέμα. Η σοβαροφανής κοινωνία μας, με τις αρχές και τα ήθη της , έχει δώσει άδεια την ημέρα αυτή να γίνονται ότι δεν επιτρέπεται τις άλλες ημέρες! Ωραίο πρωταπριλιάτικο αστείο, δεν συμφωνείτε!!!

7 σχόλια:

ολα θα πανε καλα... είπε...

Δεν το ήξερα αυτό με τα ψάρια,γι αυτό και οι Γάλλοι ονομάζουν αυτή τη μέρα poisson d avril.

Sissi Soko είπε...

Όχι και να χηρέψει, όχι.

LAMDA είπε...

Τονίζω ότι αστιεύομαι τώρα " Καμιά φορά το να χηρέψει κάποιος/α από στρίγκλα γυναίκα/άνδρα με μεγάλη περιουσία και χωρίς προγαμιαίες δεσμέυσεις μήπως αντί για γρουσουζιά είναι τύχη:-)!

delta είπε...

Έχω την αίσθηση ότι σιγά σιγά αρχίζει να "ξεφτίζει", να χάνει το νόημα του κι αυτό το έθιμο. Τι είναι ένα αθώο ψέμα στη σημερινή εποχή ; Ίσως θα έπρεπε να καθιερώσουν την γιορτή του "σούπερ λαμόγιου".

LAMDA είπε...

Εγώ θα το αντέστρεφα. Μακάρι η πρωταπριλία να είναι η Μέρα του αθώου ψέματος και του γέλιου γιατί όλη η υπόλοιπη χρονιά έχει καταντίσει η χρονιά του Λαμόγιου. Όπως σχολίασες στον άθλο με το λιοντάρι της Νεμέας στη σημερινή εποχή οι εγκληματίες, ψεύτες, απατεώνες και κλέφτες κυκλοφορούν με το μέτωπο ψηλά και ζουν ζωή χαρισάμενη. Το φλερτ με κάθε είδους αμαρτία αποτελεί δημοφιλές σπορ, οι λαίμαργοι, οι αλαζόνες, οι άπληστοι, οι τεμπέληδες, οι λάγνοι, οι οργισμένοι και οι ζηλόφθονοι όχι μόνο δε θεωρούνται αμαρτωλοί, αλλά αποτελούν … και παραδείγματα προς μίμηση.

Iptamenos Ollandos είπε...

Εγώ με την σειρά μου θα πρότεινα στη σοβαροφανή κοινωνία μας, να κάνουμε την ημέρα της αλήθειας και να μην λέμε όλη την ημέρα ούτε ένα ψέμα. Λέμε τώρα, ξέρω ότι είναι ανέφικτο. Ποιός θα ενδιαφερόταν άλλωστε...;-)

"Ground Control to Major Tom" είπε...

Καλά είμαι ανεπίτρεπτη...
Είμαι Ελληνίδα και το μόνο που γνώριζα για το έθιμο της 1Απριλιάς ήταν αυτό με τους Κέλτες και το κυριότερο ποτέ μου δεν είχα αναρωτηθεί για την προελευσή του.

Αλλά όσο ζείς μαθαίνεις:)

Καλώς σας βρίσκω:)


(Oύτε καν σοβαροφανής... πλέον θρασύτατη κοινωνία μόνο)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...