FaceBook Page

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Facebook - ένας κόσμος ναρκισσισμού !




Ένα εκπληκτικό βίντεο σκηνοθετημένο από τον Shaun Higton έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η ζωή μας δεν είναι μόνο οι χαρούμενες εικόνες και λόγια που ανεβάζουμε στο Facebook.

Ο κόσμος, όπως και ο πρωταγωνιστής του κλιπ, συνηθίζει να ανεβάζει στο Facebook γεγονότα που εκ πρώτης όψεως  θέλουμε να δείχνουμε ότι είναι χαρούμενα. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα;

Ο σκηνοθέτης θέλει να μας περάσει το μήνυμα ότι το Facebook είναι μια ναρκισσιστική παιδική χαρά, όπου ανεβάζουμε τις πιο όμορφες ζωής μας κρύβοντας όμως την καθημερινότητα που πολλές φορές είναι πιο σκληρή.

Η λύση; 

Απλά ζήστε τη ζωή σας, επικεντρωθείτε στην πραγματικότητα και αγνοήστε  το τσίρκο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο 31χρονος Νορβηγοαμερικανός που κατοικεί στο Όσλο χρειάστηκε μόλις 3 μέρες για τα γυρίσματα του βίντεο και άλλες τόσες για να το μοντάρει.

Όπως δήλωσε ο δημιουργός του βίντεο S. Higton κληθείς να εξηγήσει τους λόγους, που τον οδήγησαν στο να φτιάξει αυτό το βίντεο "Διάβαζα καθημερινά τα status των φίλων μου και έβλεπα ότι ανέβαζαν χαρούμενα πράγματα ενώ στην πραγματικότητα πολλοί από αυτούς ήταν καταθλιπτικοί.  Έλεγαν ψέμματα και εγώ έπρεπε κάτι να κάνω. Έτσι δημιουργήθηκε αυτό το βίντεο."

Για την παραγωγή του βίντεο είχε τη βοήθεια των αδερφών του Andrew που είναι παραγωγός και του  Steven που ειδικεύεται στο οπτικά εφέ. 

"Το μπάτζετ ήταν μικρό αλλά χάριν της βοήθειας των αδερφών μου και φίλων καταφέραμε με λίγα χρήματα να κάνουμε την παραγωγή", κατέληξε. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό πάντως, γιατί είναι αληθινό στην ουσία του.

 Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό...

3 σχόλια:

  1. "Facebook - ένας κόσμος ναρκισσισμού !"

    Νομίζω ότι αυτή είναι μόνο μια από τις πολλές πλευρές και ασφαλώς δεν αντιπροσωπεύει την πολυσχιδή πραγματικότητα των κοινωνικών δικτύων!
    Τρανή απόδειξη ότι η "Φιλοσοφία της Ξάνθης" χρησιμοποιεί το ίδιο μέσον για να προβάλει την καταγγελία της υποκρισίας! Τα κοινωνικά δίκτυα, όπως εγώ τα αντιλαμβάνομαι , είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας. Υπάρχουν τα πάντα για όλους... Μήπως και στη λεγόμενη "πραγματική ζωή" δεν υπάρχει ναρκισσισμός, υποκρισία, ανταγωνισμός, εκμετάλλευση, παραποίηση και εξαπάτηση; Μήπως εκεί όλοι οι άνθρωποι είναι ειλικρινείς και εκφράζουν πάντα τις πραγματικές σκέψεις και συναισθήματα;
    Το άρθρο συνεχίζει δίνοντας "τη λύση" :
    "Η λύση;
    Απλά ζήστε τη ζωή σας, επικεντρωθείτε στην πραγματικότητα και αγνοήστε το τσίρκο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης."

    Σαφώς είναι σημαντικό να ζούμε την πραγματική ζωή μας...αλλά ποιά είναι η πραγματικότητα; Η δυστυχία, ο πόνος και η αδικία; Ασφαλώς και υπάρχουν αλλά καλό είναι να μη ξεχνάμε την ομορφιά, τον ηρωισμό, την αλληλεγγύη και την καλοσύνη που δεν αποτελούν είδηση στα μέσα ενημέρωσης που διαμορφώνουν την πραγματικότητά μας. Όποιος θέλει να διασκεδάζει στις ομάδες τσίρκο είναι ελεύθερος να το κάνει, αλλά όποιος επιθυμεί να ανταλλάζει απόψεις , επιγνώσεις και φιλοσοφικές συνειδητοποιήσεις μπορεί να διαβάζει τις εξαιρετικές αναρτήσεις της "Ξάνθης" και πολλών άλλων εκλεκτών σελίδων που αντιστέκονται στην παρακμή , την αδικία και την άγνοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο σύμπαν μας όπου κυριαρχούν τα δίπολα δε θα μπορούσε και το FB να ξεφύγει από αυτόν τον κανόνα. Σαφώς και δεν αρνούμαστε τα καλά του FB από την ορθή του χρήση. Όπως παρατηρούμε υπάρχει ένα κομμάτι των χρηστών που δεν κινείται σε αυτά τα πλαίσια αλλά σε αυτά του βίντεο. Το άρθρο ανέβηκε με στόχο όχι αυτούς που έχουν την κριτική ικανότητα να ξεχωρίσουν την χρήσιμη πλευρά του FB αλλά αυτούς με την εσφαλμένη θέαση αυτού του εργαλείου. Γνωσιολογικά την χρηστική πλευρά των πραγμάτων την ξέρουμε λίγο – πολύ όλοι μας, εκεί που πάσχουμε είναι στην ορθή δράση. Άλλωστε τα άρθρα μας αφορούν όλους εμάς που ψάχνουμε την άλλη κατάσταση, δηλαδή είμαστε ακόμα στην στρεβλότητα. Δεν μιλάμε ή γράφουμε σαν βούδες βλέποντας μόνο την ιδεατή πλευρά των πραγμάτων σαν να είμαστε ήδη εκεί, αλλά γράφουμε σαν άνθρωποι που πασχίζουν να ξεφύγουν από το φαύλο και να κινηθούν σε άλλες σφαίρες. Παρόλα ταύτα οι αντιθέσεις μέσα από τον διάλογο μας προάγουν, όπως γίνεται με το θέμα αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή