FaceBook Page

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ψάρια τέρατα


ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ !!!
Υβρίδια που είναι αποτέλεσμα διασταυρώσεων διαφορετικών ειδών, παραμορφωμένα ψάρια είτε από γενετική επέμβαση, είτε από επιλεκτικές αναπαραγωγές, και ψάρια βαμμένα με διάφορους τρόπους δεν έχουν δουλειά στα ενυδρεία μας!
.
Παπαγαλόψαρο (blood parrot cichlid)
Φωτό: Jenson Goh
.
Τα παπαγαλόψαρα είναι υβρίδια από Paratheraps synspilus και Amphilophus citrinelum ή A. labiatum χωρίς αυτό να είναι σίγουρο. Σίγουρο όμως είναι ότι αυτά τα υβρίδια είναι βιώσιμα, και ίσως μπορούν και τα ίδια να αναπαραχθούν μεταξύ τους (έχουν αναφερθεί σποραδικά αναπαραγωγές τους). Η επιτυχία που έχουν οφείλεται αφ’ ενός στην κατά κάποιο τρόπο «ανθρώπινη» μορφή τους, αφ’ ετέρου στα έντονα χρώματα τους. Τα ψάρια αυτά έχουν πολύ περιορισμένη ευλυγισία και πτερύγια τοποθετημένα έτσι που δεν τα αφήνουν να κολυμπήσουν όπως ένα φυσιολογικό ψάρι. Το στόμα τους δε είναι πολύ μικρό, σκληρό και παραμορφωμένο. Σε μια συγκατοίκηση με άλλα ψάρια, ακόμα και πολύ μικρότερα, έχουν πάντα σοβαρό μειονέκτημα για να τραφούν, αλλά και γενικότερα σε όλη τους την ζωή «παλεύουν» να επιβιώσουν ακόμα και χωρίς ανταγωνιστές, προσπαθώντας να κολυμπήσουν και να τραφούν φυσιολογικά χωρίς να είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να το πετυχαίνουν ακούραστα.
.
Flowerhorn

Φωτό: Corinne Toumi http://burnel.club.fr/Asie.htm
.
Οι «δημιουργοί» του κρατούν μυστική την προέλευση του, που είναι πιθανότατα διασταύρωση μεγάλων ειδών κιχλιδων της Ν. Αμερικής. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ψάρι (πάνω από 40 εκ πολλές φορές), πολύχρωμο, με περίεργα σχήματα στο σώμα του και με μεγάλη κύφωση στο μέτωπο των αρσενικών. Δυστυχώς αντίθετα από το παπαγαλόψαρο, το ψάρι αυτό αναπαράγεται αρκετά εύκολα. Οι «δημιουργοί» του μάλιστα συστήνουν στους κατόχους του να έχουν μόνιμα ένα καθρεφτάκι στο ενυδρείο του, ούτως ώστε αυτό να διεγείρεται συνεχώς προσπαθώντας να διώξει το είδωλο του και έτσι να έχει μονίμως λαμπερά χρώματα. Το μόνιμο άγχος του ψαριού που το καθιστά ευάλωτο σε ασθένειες βέβαια, δεν το σκέφτονται. Η όλη δραστηριότητα γύρω από το flowerhorn ειδικά στο διαδίκτυο, έχει πάρει διαστάσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την ενυδρειοφιλία. Συλλογές και συλλέκτες ψαριών σε συνθήκες οριακά βιώσιμες με σκοπό διαγωνισμούς για το ποιό είναι ομορφότερο, η ποιο έχει πιο περίεργα σχήματα, ανταλλαγές και αποστολές από τη μια ήπειρο στην άλλη, λες και τα ψάρια ήταν μοντέλα αεροπλάνων ή γραμματόσημα.
.
Αποκαλούμε «ψάρια» αυτά τα δημιούργηματα; Ξέρουμε σε τι συνθήκες ζουν, τι θερμοκρασία, τι παραμέτρους νερού, τι βιότοπους, την στιγμή που δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια αναφορά μιας και δεν υπάρχουν στην φύση; Αν θέλαμε να φτιάξουμε ένα ιδανικό περιβάλλον στο ενυδρείο μας για αυτά τα ψάρια, το πιθανότερο θα ήταν να φτιάχναμε ένα μίνι εργαστήριο! Πράγμα που δεν έχει καμία σχέση με την ενυδρειοφιλία, που είναι η (όσο πιστή γίνεται) προσομοίωση ενός μικρού κομματιού της φύσης στα ενυδρεία μας.

Balloons
Φωτό: http://www.asianaquariums.com/molly.htm
Φωτό: Philippe Burnel http://burnel.club.fr/horreur.htm
Balloon molly, balloon apisto, και πολλά άλλα είδη που έγιναν «μπαλόνια». Την δυσμορφία αυτή διακρίνει ατροφική σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα το ψάρι να έχει το μισό από το κανονικό του μήκος, με υπερυψωμένο και πιο στρογγυλό σώμα. Πέρα από το γεγονός ότι δεν υπάρχει τίποτα το «ωραίο» σε αυτήν την «ποικιλία», το ψάρι έχει μόνιμα προβλήματα κολύμβησης και περιορισμένη ζωή.
.
Βαμμένα ψάρια !

Αρχίζοντας με είδη που «προσφέρονται» για βάψιμο, λόγω της διαφάνειας τους, τα λεγόμενα glassfish, (Kryptopterus bicirrhis, Parambassis ranga) και εξαπλώνοντας τον «καμβά» σε όλα σχεδόν τα είδη που έχουν καλές «επιφάνειες», είδαμε και βλέπουμε στην αγορά ψάρια με φωσφοριζέ ροζ, μπλε, κόκκινα χρώματα σε μέρη του σώματος τους, που πωλούνται με ηχηρά ονόματα όπως disco-fish. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές βαψίματος. Η πρώτη είναι το βούτηγμα των ψαριών σε ένα υγρό που καθιστά «ανοιχτά» τα λέπια στο χρώμα, μετά το βούτηγμα τους στην μπογιά, και ένα τρίτο βούτηγμα σε στερεωτικό υγρό, πριν τα ψάρια (όσα επιζήσουν) ξαναγυρίσουν στο νερό τους. Η δεύτερη, πιο «καλλιτεχνική» είναι η έγχυση του χρώματος με σύριγγα σε επιλεγμένα σημεία του σώματος. Και η τελευταία, χάραξη με λέιζερ πάνω στο ψάρι, σχεδίων ή και λέξεων. Τελευταία παραγωγοί στην Ασία παίρνουν παραγγελίες και χαράζουν τα ψάρια με το σχέδιο ή το σύνθημα που τους ζητείται! Και στις τρεις περιπτώσεις, που είναι φοβερά επώδυνες, οι ιστοί υφίστανται βλάβη, η μπογιά που μένει μέσα είναι καρκινογόνα, και η ταλαιπωρία του ψαριού του δημιουργεί στρες και το κάνει ευάλωτο σε πάρα πολλές ασθένειες. Η πλειοψηφία των βαμμένων ψαριών έχει πολύ σύντομο χρόνο ζωής.
.
Φωτό: Karen Gray http://www.practicalfishkeeping.co.uk/

Glow-fish
Φωτό: http://www.glofish.com/
(Kυρίως το είδος Brachydanio rerio), στα οποία, σε επίπεδο εμβρύου προστίθεται ένα γονίδιο από μέδουσα, ή από ένα κοράλλι, για να τους δοθεί ένα πράσινο ή ροζ αντίστοιχα φωσφοριζέ χρώμα.
Aκρωτηριασμένα παπαγαλόψαρα
Φωτό: http://www.practicalfishkeeping.co.uk/
Aκρωτηριασμένα παπαγαλόψαρα, που τους κόβουν όλη την ουρά για να μοιάζουν με… καρδούλα!
Όλες οι παραπάνω δημιουργίες είναι ανήθικες, γιατί τα ψάρια αυτά υποφέρουν κατά τη διαδικασία μεταμόρφωσης τους, αλλά και έχουν περιορισμένη και δύσκολη διάρκεια ζωής λόγω αυτής.
Ένα ψάρι είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα χρωματιστό πράγμα που κολυμπάει. Τα χρώματα, τα σχήματα, και η συμπεριφορά των ψαριών τους έχουν δοθεί από τη φύση για πολλούς λόγους. Τα ψάρια αλλάζουν χρώματα και συμπεριφορά όταν τρέφονται, όταν επιτίθενται ή αμύνονται, όταν αναπαράγονται ή όταν μεγαλώνουν τα μικρά τους.

5 σχόλια:

  1. Αυτά βλέπω και σαλτάρω..

    είναι δυνατόν;

    φανταστείτε να είμασταν εμείς στην θέση τους και να επέλεγαν να μας κάνουν τυφλούς, κουτσούς, καμπούρηδες, πολύχρωμους ή οτιδήποτε άλλο αρρωστημένο σκέφτονταν..

    έτσι γίναμε άνθρωποι;

    υπάρχει τρόπος να συνέλθουμε απο αυτά που κάνουμε ποτέ;

    αλλά τι λέω;
    εδώ τα κάνουμε σε ανθρώπους..

    καληνύχτα σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά που περιγράφεις παραπάνω αγαπητέ φιλέ, δε συμβαίνουν μόνο στα ψάρια. Τέτοιου είδους απαίσιες παρεμβάσεις γίνονται σε αρκετά είδη ζώων, με κορυφαία τα οικόσητα. Σκύλοι και γάτες δηλαδή ωστε να είναι πιο "βολική" η συμβίωση με τους "ανθρώπους"...

    Βέβαια, έχω την αίσθηση πως οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι τέτοιες παρεμβατικές ενέργειες, ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ από "ψηλά". Εννοώ δηλαδη ότι ο άνθρωπος δεν είναι το παντοδύναμο ον που φαντάζεται. Αν παρεμβαίνει στη λειτουργιά της φύσης είναι γιατί "τον έχουν αφήσει" να παρέμβει για λογους που ισως δεν είμαστε σε θεση να κατανοήσουμε.

    Σαφώς και είμαι κάθετα αντίθετη με τέτοιου είδους ενέργειες, ωστόσο άγνωσται αι βουλαι του Κυρίου...

    Την καλημερα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Αγαίο,

    Άνοιξες μεγάλο θέμα φίλε μου.

    Σε μία ημερίδα που παρακολούθησα σχετικά με την προστασία της βιοποικιλότητας οι επιστήμονες είχαν επισημάνει ότι ακόμα και τα κανονικά ψάρια ενυδρείου δεν πρέπει ποτέ να τα ελευθερώνουμε σε κάποιο οικοσύστημα (πχ. διπλανό ποτάμι) γιατί η ζημία που θα κάνουν σε αυτό όσα επιζήσουν μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη (αλλάζει όλη η ισοροπία του οικοσυστήματος). Σκέψου τώρα τι θα γίνει αν για κάποιο λόγο ελευθερωθούν γενετικά τροποποιημένα ψάρια όπως π.χ. σολωμοί και αρχίσουν να διασταυρώνονται ανεξέλεγκτα με κανονικούς σολωμούς σε ανοικτή θάλασσα. Το σύστημα γίνεται πλέον ανεξέλεγκτο.

    Σε χώρες όπως Αίγυπτο και Ινδία καλιεργούν γενετικά τροποιημένες ποικιλίες βαμβακιόύ οι οποίες περιέχουν ένα γονίδιο για την καταπολέμηση κάποιων εντόμων και ζιζανίων ώστε να μη χρειάζεται η χρήση φυτοφαρμάκων (στην ουσία το έχουν το εντομοκτόνο πάνω τους). Προϊόντα από αυτό το βαμβάκι όπως και από κάθε άλλο βαμβάκι χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγω στην ιατρική (γάζες κλπ) και έρχονται σε επαφή με το αίμα μας. Και μη φανταστείται ότι υπάρχουν επαρκείς κλινικές δοκιμές, γιατί μιλάμε για μεταλάξεις DNA που δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στο δικό μας το DNA (και των απογόνων μας) μακροπρόθεσμα με την τροφή, κατανάλωση και χρήση τέτοιων ειδών.

    Γενικώς τελευταία χρησιμοποιούμε την βιοτεχνολογία χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς και χωρίς επαρκείς χρόνους ελέγχου καθιστώντας τους Εαυτούς μας στη θέση του θεού και με αποτέλεσμα να κάνουμε όλη τη Γη ένα πείραμα.

    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα φίλε Αγκαίο και καλώς όρισες στην παρέα μας.

    Μήπως έχεις τίποτα σε χρυσόψαρο καρδούλα που να παίζει κλαρίνο ή να κελαηδάει τουλάχιστον ;

    Αστειεύομαι φυσικά. Έτσι κι αλλιώς δεν έχω ούτε ενυδρείο για να το βάλω. (εκτός αν έχεις κάτι που να ζει και έξω από το νερό ;-) )

    Σοβαρολογώντας τώρα θα έλεγα ότι συμφωνώ με τον φίλο Ευρύνοο. Όταν έχουμε φτάσει σε σημείο να μη σεβόμαστε την ανώτερη μορφή συνειδητότητας, τον άνθρωπο, τα ψαράκια θα υπολογίσουμε ; Εδώ από την πλύση εγκεφάλου στις τηλεοράσεις θα φτάσουμε σε σημείο να πιστέψουμε ότι το να πουλήσουμε το κορμί μας είναι απόλυτα φυσιολογικό αρκεί να πάρουμε ένα καλό ποσό.

    Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παιδια, μην το ψαχνετε και πολυ.Τα "διαβασματα" δια...πασαν νοσον και πασαν μαλακιαν, για τετοιου ειδους περιστασεις επινοηθηκαν και χρηζουν επειγουσας εφαρμογης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή