FaceBook Page

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Η τέχνη της υγείας


Αν δε θες να αρρωστήσεις …


… εξέφραζε τα συναισθήματά σου

Συναισθήματα κρυμμένα, καταπιεσμένα οδηγούν σε αρρώστιες όπως γαστρίτιδα, έλκος, οσφυϊκούς πόνους. Με τον καιρό η καταπίεση των συναισθημάτων μπορεί να καταλήξει σε καρκίνο. Συνήθως αναγκαζόμαστε να πάμε σε έναν ψυχίατρο για να μοιραστούμε τα μυστικά μας, τα απωθημένα μας, τα λάθη μας. Ο διάλογος και η ειλικρινής συζήτηση με τους φίλους μας είναι ένα ισχυρό γιατρικό και μια θαυμάσια θεραπεία.
.

… πάρε αποφάσεις

Το αναποφάσιστο άτομο παραμένει σε αμφιβολία, σε άγχος, σε αγωνία. Η αναποφασιστικότητα συσσωρεύει προβλήματα, ανησυχία, επιθετικότητα. Η ανθρώπινη ιστορία γράφεται από αποφάσεις. Το να αποφασίζεις είναι ακριβώς το ίδιο με το να ξέρεις να παραχωρείς προνόμια για να κερδίσεις τους άλλους. Οι αναποφάσιστοι άνθρωποι υποφέρουν από γαστρικές ασθένειες, νευρικούς πόνους και δερματικά προβλήματα.


.
… βρες λύσεις

Οι αρνητικοί άνθρωποι δεν βρίσκουν λύσεις και μεγεθύνουν τα προβλήματα τους. Προτιμούν την γκρίνια, τον θρήνο, την απαισιοδοξία. Είναι καλύτερα να ανάψεις ένα σπίρτο από το να παραπονιέσαι για το σκοτάδι. Η μέλισσα είναι μικρή σε μέγεθος αλλά παράγει ένα από τα γλυκύτερα πράγματα που υπάρχουν. Είμαστε αυτό που νομίζουμε. Οι αρνητικές σκέψεις παράγουν αρνητική ενέργεια που μετασχηματίζεται σε αρρώστια.


… μην προσποιείσαι

Όποιος θέλει να κρύψει την πραγματικότητα, υποκρίνεται, ποζάρει, και πάντα προσπαθεί να δίνει την εντύπωση ότι είναι καλά. Θέλει να φαίνεται τέλειος, άνετος, χαλαρός αλλά κουβαλάει πάνω του τόνους από φορτία. Είναι ένα μπρούντζινο άγαλμα με πόδια από πηλό. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για την υγεία από το να προσποιείσαι και να ζεις για την εμφάνιση, για την επίδειξη στους άλλους. Οι άνθρωποι που ζουν έτσι είναι σαν τα δέντρα που έχουν υπερβολικά πολλά κλαδιά και καθόλου ρίζες. Ο προορισμός τους είναι το φαρμακείο, το νοσοκομείο και ο πόνος.


… αποδέξου

Η άρνηση της αποδοχής του εαυτού μας και η απουσία της αυτογνωσίας, μας κάνει να αποξενωνόμαστε από τον εαυτό μας. Το να γνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τον εαυτό μας είναι ο πυρήνας της υγιούς ζωής. Αυτοί που δεν αποδέχονται τον εαυτό τους, γίνονται φθονεροί, ζηλότυποι, υπερανταγωνιστικοί, καταστροφικοί ή μιμούνται τους άλλους. Η αποδοχή του εαυτού μας εκτός από σοφία είναι και θεραπεία.



… εμπιστεύσου

Αυτός που δεν εμπιστεύεται δεν επικοινωνεί, δεν είναι ανοιχτός, δεν δημιουργεί βαθιές και σταθερές σχέσεις με ανθρώπους, δεν ξέρει να κάνει αληθινές φιλίες. Χωρίς εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει σχέση. Έλλειψη εμπιστοσύνης σημαίνει ότι δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, σημαίνει ότι δεν εμπιστεύεσαι την ζωή.


.
… μη ζεις μια μίζερη ζωή

Καλό χιούμορ, γέλιο, ανάπαυση, ευτυχία. Όλα αυτά αναζωογονούν τον άνθρωπο και του προσφέρουν μια μακριά υγιή ζωή. Το χαρούμενο άτομο έχει το μεγάλο χάρισμα να βελτιώνει το περιβάλλον που ζει. “Το καλό χιούμορ μας γλιτώνει από τα χέρια του γιατρού”. Η ευτυχία είναι υγεία και θεραπεία.


Συνοδοιπόροι είμαστε με τον ίδιο προορισμό ...

15 σχόλια:

  1. Πόσο ωραία τα λες. Αλλά κάποιος μπορεί να νομίζει όταν του λες κάτι που σε βαραίνει ότι του φορτώνεσαι. Και όντως, του χάλας κατά καποιο τρόπο τη καλή διάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς άλλο να είμαι καλά, άλλο δείχνω καλά.Η αγωνία να με αποδεχθούν οι άλλοι δημιουργεί καταπίεση.
    Μα πώς είναι δυνατών να μην αποδέχεσαι τον εαυτό σου και να θες να το κάνουν οι άλλοι.Ετσι είσαι εχθρός σου.Σκοτώνεις εσένα και μόνο εσένα.
    Αυτό πιστεύω πως είναι δυστυχία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αποδοχή, αισιοδοξία και μια χαρούμενη ζωη. Είναι τόσο απλά! Δεν μπορώ να καταλαβω όμως γιατί τώρα μας φαίνεται ακατόρθωτο!!! Κάποτε αυτά ήταν de facto. Τωρα...???

    "Μυστικά" φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Super!
    Όσον αφορά το θέμα της εμπιστοσύνης, χμ...με προσοχή...
    Πολύ εύστοχα εντόπισες καίρια σημεία.
    Καλό Σαββατοκύριακο φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ σημαντικά όλα.. σίγουρα οι αρρώστιες δεν μας βρίσκουν τυχαία.
    Συχνά το συνειδητοποιούμε όταν αρρωστήσουμε και τότε αλλάζει η αντίληψη που έχουμε για τη ζωή.
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα!Αρρωσταίνουμε γιατί θέλουμε να αρρωστήσουμε και γινόμαστε καλά όταν το αποφασίζουμε.Όλα είναι επιλογή μας.
    Η θεραπεία για όλα είναι η αγάπη για τον εαυτό μας!
    Υπέροχη ανάρτηση Δημήτρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χμμμμ...
    Λοιπόν, για να τσεκάρω...

    Εκφράζω τα συναισθήματα μου;...
    Όχι πάντα, αλλά τις περισσότερες φορές ναι. (+)

    Παίρνω αποφάσεις;...
    Εδώ μάλλον έχουμε πρόβλημα!
    Ναι, το ομολογώ, συνήθως είμαι αναποφάσιστος! (ή μήπως δεν είμαι;) (-)

    Βρίσκω λύσεις;...
    Άλλοτε ναι, άλλοτε όχι, αλλά κι όταν βρίσκω, καθυστερώ και αναβάλλω την υλοποίησή τους. (-)

    Προσποιούμαι;...
    Κάπου κάπου συλλαμβάνω τον εαυτό μου να κρύβει την ένταση, τη στενοχώρια ή τον θυμό και να προσποιείται πως έχει πάντα τον έλεγχο. (-)

    Αποδέχομαι τον εαυτό μου;...
    Εντάξει, μπορεί να τον μαλώνω συχνά και να είμαι αυστηρός, όμως πάντα με κατανόηση και αποδοχή.
    Στο κάτω κάτω, μόνο αυτόν έχω και τον αγαπάω! (+)

    Εμπιστεύομαι;...
    Ναι, σίγουρα ανοίγομαι και εμπιστεύομαι και οι βαθιές δυνατές φιλίες μου είναι το αφορολόγητο περιουσιακό μου στοιχείο! (+)

    Ζω μίζερα;...
    Ευτυχώς, το χιούμορ είναι το δυνατό μου σημείο. Γελάω πολύ, αυτοσαρκάζομαι, απολαμβάνω τις μικρές χαρές της καθημερινότητας, αναπαύομαι αρκετά, είμαι αισιόδοξος και γενικά, η πλάστιγγα γέρνει αισθητά προς τη μεριά της χαράς! (+)

    Άρα, έχουμε: 3 (-) και 4 (+)
    Επομένως, μάλλον το γλιτώνω το νοσοκομείο (τουλάχιστον προς το παρόν!)

    Φιλιά και συμπαθάτε με για τη διαδικτυακή εξομολόγηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Nikolaos Sokos

    Είναι από ψυχική δύναμη και όχι από αδυναμία που ζητάμε βοήθεια. Ο φόβος της απόρριψης ή της γελοιοποίησης ή οτιδήποτε άλλο επινοούμε για να κρατήσουμε τον πόνο μας κρυφό θα πρέπει να ξεπεραστεί, αλλιώς δε θα λάβουμε ποτέ τη στήριξη που χρειαζόμαστε.

    Ζητώντας βοήθεια κάνουμε στην πραγματικότητα μια φιλοφρόνηση. Δείχνουμε στους άλλους ότι τους εμπιστευόμαστε σε μια περίοδο που νιώθουμε εξαιρετικά ευάλωτοι. Δεν περιμένουμε λύσεις από αυτούς. Ζητάμε μόνο να είναι παρόντες, να μας προσφέρουν προσωρινά την συμπαράσταση που έχουμε ανάγκη, μέχρι να βρούμε την δική μας λύση.

    Ένα υγιές «Σε χρειάζομαι» είναι μια σημαντική έκφραση αγάπης.

    Αν ο άλλος δεν το βλέπει έτσι και νιώθει ότι «του χαλάς τη διάθεση» τότε ήλθε η ώρα να αλλάξεις φίλο.

    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Ανώνυμος

    Αν δεν μπορέσεις να αποδεχτείς και να αγαπήσεις τον εαυτό σου δε θα μπορέσεις να αγαπήσεις αληθινά ποτέ κανέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Μυστικό Μονοπάτι

    Ίσως γιατί όλα αυτά τα ψάχνουμε πέρα και έξω από εμάς, μακριά από εκεί που πραγματικά υπάρχουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ ANAZHTHΣH

    Όταν παύουμε να εμπιστευόμαστε, τον έλεγχο αναλαμβάνουν οι αρνητικές δυνάμεις. Οι καλές προθέσεις δεν εκτιμώνται από μυαλά γεμάτα αμφιβολίες και υποψίες. Κάθε εκδήλωση αγάπης θεωρείται ότι κρύβει κάποια σκοπιμότητα. Η καθημερινή συμπεριφορά γίνεται αφορμή για μνημειώδη ψυχικά τραύματα. Ανησυχούμε μήπως εξαπατηθούμε αν εμπιστευτούμε υπερβολικά, αλλά δεν σκεφτόμαστε τις συνέπειες του να μην εμπιστευτούμε αρκετά.

    Μπορούμε άραγε να εμπιστευόμαστε τους άλλους υπό όρους ;

    Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Margo

    Η αρρώστια όπως και ο πόνος έρχονται για να μας ειδοποιήσουν ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά. Ότι πρέπει να αλλάξουμε πορεία.

    Καλό Σαββατοκύριακο Margo μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Με τα φτερά της ψυχής

    Πρώτα αρρωσταίνει η ψυχή μας κι έπειτα το σώμα μας. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι οι περισσότερες αρρώστιες είναι ψυχοσωματικές. Λένε μάλιστα ότι η αρρώστια αποτυπώνεται στην αύρα του ανθρώπου έξι μήνες πριν εμφανιστεί στο ίδιο το σώμα του. Υπάρχουν θεραπευτές που διαβάζουν την αύρα και προβλέπουν τι θα μας συμβεί. Σίγουρα η αλλαγή νοοτροπίας, η μετα-νόηση, είναι ο πιο εύκολος δρόμος για την θεραπεία μας.

    Να είσαι πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Fotis

    Νομίζω φίλε μου ότι είσαι από τους λίγους εδώ μέσα που έστω και οριακά κέρδισαν το παιχνίδι. Οι υπόλοιποι (όσοι αντέχουμε ακόμη) είμαστε στην παράταση και μάλλον στα πέναλτι θα κριθεί η είσοδος μας ή όχι στο νοσοκομείο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πράγματι έτσι είναι φίλε μου! Το να εκφράζεις όμως τα αισθήματα και τα συναισθήματά σου και όλα τα υπόλοιπα βήματα και να μην προσποιήσεις για να είσαι αρεστός θέλει δύναμη χαρακτήρα και συνειδητοποίηση της Ολότητας και Ενότητας! Πόσοι άραγε το καταφέρνουμε;

    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή