FaceBook Page

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

«Άνθρωπε, γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους Θεούς».

Γνώση σημαίνει υπερβατική σοφία που επιτρέπει στον άνθρωπο να γνωρίσει τα μυστήρια του Σύμπαντος και να θέσει απαντήσεις στα ερωτήματα: Ποιοί είμαστε; Πού πάμε; Από πού προερχόμαστε; Γιατί ζούμε;

Ο άνθρωπος στην πορεία της ζωής του, εξ’ αιτίας της μονόπλευρης εξωτερικής εκπαίδευσης που λαμβάνει, αγνοεί τελείως τις φοβερές δυνατότητες ανάπτυξής του, οι οποίες κοιμούνται στα βάθη του είναι του, καταδικασμένος να ζει σε ένα πολύ μικρό μέρος του εαυτού του, αγνοώντας ουσιαστικά το σύνολο της ύπαρξής του.Αυτό έχει σαν συνέπεια να αναπτύσσει κάθε τι που έχει σχέση με αυτό το γνωστό μικρό μέρος, ενώ αδιαφορεί και καταστρέφει οτιδήποτε άλλο, χωρίς ποτέ να ερευνά τι ακριβώς συμβαίνει και γιατί.

Αυτό συμβαίνει γιατί η μονόπλευρη εξωτερική εκπαίδευση, κατορθώνει να αναπτύσσει μόνο την ικανότητα λειτουργίας της προσωπικότητας, μετατρέποντας το άτομο σε ένα κομπιούτερ που αντιδρά αυτόματα και σπασμωδικά στα εξωτερικά ερεθίσματα, τα οποία τελικά κατευθύνουν τις πράξεις του.

Η ιδέα της Αυτογνωσίας είναι διαρκής και παγκόσμια. Στο Μαντείο των Δελφών ήταν γραμμένο το περίφημο «ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ», «Άνθρωπε, γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους Θεούς».

Το φυσικό σώμα κατέχει πέντε αισθήσεις αντίληψης: Όσφρηση, Γεύση, Αφή, Ακοή και Όραση. Μέσω αυτών των αισθήσεων αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Είναι το δωμάτιο με τα πέντε παράθυρα που έλεγε ο Καζαντάκης. Εμβαθύνοντας λίγο περισσότερο, βρίσκουμε τα πέντε κέντρα λειτουργίας: Διανοητικό κέντρο, Συγκινησιακό κέντρο, Κινητικό κέντρο, Ένστικτο κέντρο και Σεξουαλικό κέντρο.

Μέσω αυτών των κέντρων πραγματοποιείται η δράση και η αντίδραση του ανθρώπου, ο μηχανισμός που αποτελεί την συμπεριφορά μας.

Διανοητικό κέντρο: Βρίσκεται τοποθετημένο στον εγκέφαλο και είναι το μέρος όπου δημιουργείται η σκέψη. Οι πέντε αισθήσεις αντίληψης βρίσκονται συνδεδεμένες με αυτό το κέντρο.
Συγκινησιακό κέντρο: Βρίσκεται τοποθετημένο στην καρδιά και στο ηλιακό πλέγμα. Αυτό το κέντρο είναι υπεύθυνο για όλα τα συναισθήματά μας.
Κινητικό κέντρο: Βρίσκεται τοποθετημένο στο ανώτερο μέρος της σπονδυλικής στήλης. Αυτό το κέντρο είναι υπεύθυνο για όλες τις κινήσεις μας.
Ένστικτο κέντρο: Βρίσκεται τοποθετημένο στο κατώτερο μέρος της σπονδυλικής στήλης, περίπου επτά εκατοστά πάνω από τον κόκκυγα. Αυτό το κέντρο είναι υπεύθυνο για όλα μας τα ένστικτα και εκείνους τους αυτόνομους μηχανισμούς που διέπουν την λειτουργία του οργανισμού μας.
Σεξουαλικό κέντρο: Βρίσκεται τοποθετημένο στα σεξουαλικά όργανα. Αυτό το κέντρο είναι γεννήτρια, επιλογέας και προμηθευτής ενέργειας στο σώμα μας. Οι πιο λεπτές ουσίες που προκύπτουν από όσα τρώμε και πίνουμε συγκεντρώνονται σε αυτό το κέντρο. Μετά αυτό τις επεξεργάζεται και τις διαιρεί σε τρεις κατηγορίες: Ενέργειες για την αναπαραγωγή του είδους. Ενέργειες για την τροφοδοσία των κέντρων λειτουργίας. Ενέργειες για την ανάπτυξη της ουσίας. Εισχωρώντας βαθύτερα στον ίδιο μας τον εαυτό, συναντάμε το ψυχολογικό Εγώ, την Ουσία και την προσωπικότητα.
Το Ψυχολογικό Εγώ: Αποτελείται από όλα τα ελαττώματά μας: Θυμός, Περηφάνια, Τεμπελιά, Μίσος, Λαιμαργία, Λαγνεία, Ζήλια κλπ.
Η Ουσία: είναι αυτό που οι θρησκείες ονομάζουν Ψυχή.
Η Προσωπικότητα: είναι ένα πεδίο ενέργειας, μια πλασματική αποτύπωση στον εαυτό μας. Είναι μια δομή συμπεριφοράς, η οποία αρχίζει να σκιαγραφείται στα επτά πρώτα χρόνια της ζωής και αποκρυσταλλώνεται τελικά στα είκοσι ένα.

Σκοπός είναι να φέρουμε με τον εσώτερο εαυτό μας σ' επαφή με την βαθύτερη όψη της εσώτερης πραγματικότητάς μας και μας επιτρέπει να έχουμε επίγνωση του νοήματος της ζωής μας και της αιτίας της ύπαρξής μας. Να γνωρίσουμε τα Κέντρα, και την προσωπικότητα ώστε να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε την Ουσία, την Ψυχή μας το Θείο Κομμάτι του Εαυτού μας.

«Ω άνθρωπε, γνώρισε τον εαυτό σου και θα γνωρίσεις το σύμπαν και τους Θεούς.»
Η Γνώση αυτή, η Εσωτερική Αλήθεια δεν απομνημονεύεται, αλλά εκδηλώνεται μέσω βαθύτερων εμπειριών που μας αποκαλύπτουν μια απόκρυφη αλήθεια για το Σύμπαν και τον εαυτό μας.
Αυτή η Γνώση ήταν παρούσα σε κάθε χρονική περίοδο και παράδοση καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας του ανθρώπινου γένους στη Γη.

Πολλοί άνθρωποι αφού έψαξαν και βρήκαν την εσώτερη αλήθεια μέσα τους, ίδρυσαν τις διάφορες θρησκείες και εσωτερικές και φιλοσοφικές σχολές για να μοιραστούν την εμπειρία τους με τους άλλους..

Η Γνώση υπήρξε στην αρχαία Ινδία, Ελλάδα, Αίγυπτο, Κίνα, Περσία, Ρώμη, Μεξικό, κλπ.. Η Γνώση υπάρχει στο Βουδισμό, Ταοϊσμό, Μωαμεθανισμό, Χριστιανισμό.

Οι μεγάλοι πνευματικοί δάσκαλοι της ανθρωπότητας όπως ο Χριστός, ο Βούδας, ο Κρίσνα, ο Ερμής Τρισμέγιστος, ο Ζοροάστρης, ο Μωυσής, ο Μωάμεθ, ο Ντάντε, ο Κετζαλκοάτλ, κ.ά. είχαν μια ανώτερη θεϊκή γνώση των μυστικών του Ανθρώπου και του Σύμπαντος.
Αυτοί οι σοφοί δάσκαλοι έφεραν στον πλανήτη μας την υπερβατική γνώση πουβοηθά τον άνθρωπο να αντιμετωπίσει το πεπρωμένο του και του επιτρέπει να αναπτύξει όλες τις λανθάνουσες δυνατότητές του.
Υπάρχουν όμως 4 πυλώνες, 4 στήλες που βοηθούν στην εύρεση της Γνώσης αυτής:
(α) Επιστήμη
Οι δύο βασικές επιστήμες είναι: (α) η Επιστήμη των Αριθμών που μας επιτρέπει να γνωρίσουμε τη ζωή, κι ως εκ τούτου να γνωρίσουμε την προέλευση του ανθρώπου και να πραγματοποιήσουμε μια συγκριτική μελέτη όλων των θεογονιών και θρησκειών που υπάρχουν στη Γη και (β) η επιστήμη της μετατροπής των ενεργειών αυτή που μας διδάσκει δηλαδή πως να μετουσιώνουμε το μόλυβδο της προσωπικότητας μ' όλα τα ελαττώματά της, στο χρυσό του Πνεύματος.

(β) Τέχνη
Υπάρχουν δύο ειδών τέχνης. Η υποκειμενική τέχνη που είναι η έκφραση κάποιου που μεταδίδει προσωπικές αξίες και η αντικειμενική τέχνη που μεταδίδει συμπαντικές αλήθειες.
Παραδείγματα αντικειμενικής τέχνης είναι: οι πυραμίδες των Αιγυπτίων , των Μaya και των Αζτέκας, το ημερολόγιο των Αζτέκων, τα σκίτσα (σε Πέτρες) των Μaya, τα ιερά κείμενα κάθε παράδοσης και Θρησκείας, οι Ελληνικοί ναοί, τα σπουδαία έργα μεγάλων ζωγράφων και γλυπτών, η κλασσική μουσική μεγάλων μουσουργών των περασμένων αιώνων κ.α. Όλα αυτά μεταδίδουν συμπαντικές αλήθειες οι οποίες ασκούν θετική επιρροή στη συνείδησή μας.

(γ) Φιλοσοφία
Η Φιλοσοφία μας εφοδιάζει με τεχνικές, πρακτικές και πνευματικά εργαλεία όλων των ειδών, για να μας βοηθήσει να βρούμε τις απαντήσεις στα σημαντικότερα ερωτήματα που αφορούν όλη τη δημιουργία: Από πού ερχόμαστε; Πού πηγαίνουμε; Ποιοί είμαστε; Ποιός είναι ο σκοπός της ζωής μας;
Εφαρμόζουμε τη φιλοσοφία του τώρα, αυτής της μοναδικής στιγμής που μας ανήκει, από την οποία αποκτούμε τα κλειδιά για να γνωρίσουμε τον εσώτερο κόσμο μας και να φτάσουμε σε ανώτερα επίπεδα.
Ο αληθινός σκοπός της ύπαρξής μας είναι να απελευθερωθούμε από τις αλυσίδες που σκλαβώνουν την ψυχή μας.

(δ) Μυστικισμός (θρησκεία).
Θρησκεία (Religiοn) στα λατινικά (Re-ligare) σημαίνει «επανένωση» , δηλαδή ένωση της ατομικής μας συνείδησης με τη συμπαντική συνείδηση, του Ανθρώπου με τον Θεό, μ' αυτή την ευφυή Αρχή που κινεί τα νήματα του σύμπαντος και που αναδύεται από το χάος. Έχουμε φύγει από κάπου και ακριβώς εκεί είναι όπου πρέπει να επιστρέψουμε.
Οι πηγές των θεμάτων που ερευνούμε είναι τα Ιερά Βιβλία όλων των θρησκειών και παραδόσεων επειδή η θρησκευτική αρχή είναι πάντα η ίδια: «η επανένωση». Αυτός είναι ο λόγος που τα ιερά κείμενα, χειρόγραφα, στήλες των Maya, αρχαίοι θρύλοι, μύθοι, κλπ. είναι η βάση για τη γνώση της Θρησκείας. Αυτή η συμπαντική Συνείδηση ή ευφυής Αρχή, είναι ο ίδιος ο Θεός των Χριστιανών, ο Ζευς των Ελλήνων, ο Δίας των Ρωμαίων, ο αρχιτέκτων Δημιουργός του Πυθαγόρα, το Ταό των Ταοϊστών, το πνεύμα του Βούδα των Βουδιστών, ο Αλλάχ των Μουσουλμάνων, ο Βράχμα των Ινδουιστών, το Ταυτό, το ανεκδήλωτο Αίν των Καβαλιστών, το Ρα των Αιγυπτίων, Τhor των Βορείων (Σκανδιναβικών φυλών), Thonanthiu των Αζτέκων, κλπ.

Σκοπός τελικά είναι η ενδοσκόπηση, ο εντοπισμός των ψυχικών και πνευματικών μας αρχών με σκοπό την επανένωση της συνείδησής μας με το Θεό.

8 σχόλια:

  1. hey there
    i represent the world united bloggers
    and i found in your blog the joy of love and the hope of peace
    we are more than 270 bloggers represent more than 80 countries
    blogging for peace and love
    and i really want you to join us ..
    send us a mail with your name , country , blog url to
    sharm@sharmlifeblog.com with title ( join WUB )
    so that we can add you and send the invitation to you

    silvia
    vice chief of WUB
    worldub.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά μοιάζουν με τις τσάκρες των Ανατολικών πολιτισμών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα πλήρες άρθρο που δεν επιδέχεται σχολιασμούς φίλε Λάμπρο. Σ' ευχαριστώ.

    Καιρό έχω να σε δω από κοντά και σε πεθύμησα. Ας αφήσουμε λοιπόν τις τσάκρες, που λέει η φίλη μας η Σύλβια, και ας αρχίσουμε τις τσάρκες ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα από την Πάτρα!

    Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα:
    τι να προσθέσεις σε μια τέτοια ανάρτηση;
    Λάμπρο, σ' ευχαριστούμε για τις γνώσεις και τις σκέψεις που μας πρσφέρεις.

    (Ρεεεε, μη με κάνετε να ζηλεύω!
    Θέλω κι εγώ τσάρκες στις γειτονιές της Ξάνθης!
    Μην ξηγιέστε έτσι στον φίλο σας!
    Σηκώστε και κανά ποτηράκι στη υγειά μας! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε μου αυτό είναι που λένε..με άφησες ενεά!!Και αισθάνομαι τόσο μικρή,λίγη και αδύναμη σε όλα αυτα.Με δέοςκαι λίγη(καλοπροαίρετη)ζήλια για όσους μπορεσαν να εξελιχθούν και να γευθουν σε τετοιο βαθμο τετοιου είδους εξέλιξη!!
    Να'σαι καλά σε ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ΣΥΛΒΙΑ
    Πράγματι φίλη Σύλβια έχουν άμεση σχέση με τα τσάκρα καθώς η ανατολικές θρησκείες και φιλοσοφίες είναι πολυ παλιές. Σε ευχαριστούμε και για την πρόσκληση.

    @Φώτη και Δημήτρη

    Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Συμφωνώ απόλυτα με τις τσάρκες. Θα πιούμε και στην υγεία σου και θα είμαστε νοητικώς μαζί σου φίλε Φώτη.

    @ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
    "Και αισθάνομαι τόσο μικρή,λίγη και αδύναμη σε όλα αυτα" ... όπως όλοι μας φίλη μου! Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Silvia

    Τσάρκες φίλη Σίλβια είναι οι χαλαρές, ανέμελες βόλτες, χωρίς προορισμό.

    (καμιά σχέση με τις τσάκρες ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή