FaceBook Page

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Ταπεινότητα

Kάποτε υπήρχε μία κυρία που δεν δεχόταν κομπλιμέντα. Όταν της λέγανε: «Το φόρεμά σου είναι θαυμάσιο» η σταθερή της απάντηση είναι: «Όχι και τόσο. Είναι παλιό». Όταν της λένε πόσο έξυπνη είναι, απαντά: «Όχι, είμαι χαζή». Όταν την ρώτησε κάποιος γιατί απαντά με αυτόν τον τρόπο αποκρίθηκε πως από πολύ μικρή ηλικία είχε διδαχθεί τη σημασία της ταπεινότητας, μια πολύ ανώτερη αξία για την οικογένειά της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δεχθεί καμία φιλοφρόνηση.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να γίνει ένας βασικός διαχωρισμός ανάμεσα στην ταπεινότητα και στη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Η ταπεινότητα είναι ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό το οποίο καθιστά τα άτομα ικανά να μεγαλώνουν έχοντας εμπιστοσύνη, δεχόμενοι τους άλλους και τα επιτεύγματά, τη δημοφιλία και την επιτυχία τους. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση από την άλλη, έχει αρνητική επίδραση στην καθημερινή μας ζωή και εκδηλώνεται με ζήλεια και κακία εφόσον θεωρούμε τον εαυτό μας ανίκανο να επιτύχει αυτά που επιθυμεί.

Από την άλλη μεριά ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι και η υπερηφάνεια . Η Αγία Γραφή αναφέρει: «Η υπερηφάνεια προηγείται του ολέθρου και η υψηλοφροσύνη του πνεύματος προηγείται της πτώσης.» (Παροιμίες 16: 18). Η ταπεινότητα είναι αυτή που φέρνει την τιμή. Η Αγία Γραφή αναφέρει: «Η υπερηφάνεια του ανθρώπου θα τον ταπεινώσει, ενώ ο ταπεινόφρονας απολαμβάνει τιμή.» (Παροιμίες 29: 23)

Το ερώτημα είναι τι είναι πραγματικά ταπεινότητα; Πότε ένας άνθρωπος είναι ταπεινός;

Στον Μιχαία 6:6-8 διαβάζουμε «Με τι θα έρθω μπροστά στον Κύριο, να προσκυνήσω μπροστά στον ύψιστο Θεό; Θα έρθω μπροστά του με ολοκαυτώματα, με χρονιάρικα μοσχάρια; Θα ευαρεστηθεί ο Κύριος σε χιλιάδες κριάρια ή σε μυριάδες από ποτάμια λαδιού; Θα δώσω τον πρωτότοκο μου για την παράβαση μου, τον καρπό της κοιλιάς μου για την αμαρτία της ψυχής μου; Άνθρωπε, αυτός σου έδειξε τι είναι το καλό και τι ζητάει ο Κύριος από σένα, παρά να πράττεις το δίκαιο, και να αγαπάς έλεος, και να περπατάς ταπεινά μαζί με τον Θεό σου».

Ο Ιησούς Χριστός, αναφερόμενος σε ένα μωρό, έδωσε μια πολύ γραφική παράσταση της ταπεινότητας. Κατά Ματθαίο 18:1-4 διαβάζουμε: «κατά την ώρα εκείνη ήρθαν οι μαθητές στον Ιησού, λέγοντας: Ποιος είναι, άραγε, μεγαλύτερος στην βασιλεία των ουρανών; Και ο Ιησούς, προσκαλώντας ένα παιδάκι, το έστησε στο μέσον τους, και είπε: σας διαβεβαιώνω, αν δεν επιστρέψετε, και γίνετε σαν τα παιδάκια, δεν θα μπείτε στην βασιλεία των ουρανών. Όποιος λοιπόν ταπεινώσει τον εαυτό του σαν αυτό το παιδάκι, αυτός είναι ο μεγαλύτερος στην βασιλεία των ουρανών». Ανάμεσα στα μωρά είναι ότι δεν υπάρχει πάλη. Αυτά φαίνονται να καταλαβαίνουν τους περιορισμούς τους και προσδοκούν τους γονείς τους να φροντίσουν γι' αυτά πλήρως.

Σαν παιδιά του Θεού θα πρέπει να εξαρτιόμαστε θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι καθένας μας είναι ευλογημένος από το Δημιουργό με ιδιαίτερα ταλέντα και δυναμικά χαρακτηριστικά όπως σοφία, ομορφιά και εξυπνάδα. Παράλληλα όμως μας δίνονται και ελαττώματα. Ένας σοφός άνθρωπος είναι κάποιος που μαθαίνει να εκτιμά και να ευχαριστεί το Θεό για τα χαρίσματα με τα οποία έχει προικιστεί και να προσπαθεί να εντοπίσει τα ελαττώματά του ώστε να τα απαλείψει . Ταυτόχρονα, ένα τέτοιο άτομο συνειδητοποιεί πως δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο χρειάζεται να νιώσει ανώτερο, διότι τα χαρίσματά του είναι δώρα που πρέπει να χρησιμοποιούνται για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσει κανείς σε μια ειλικρινή φιλοφρόνηση, συνεπώς, είναι απλά να πει, «Ευχαριστώ». Αυτό επιτρέπει στο άτομο που κάνει το κομπλιμέντο να νιώσει καλά. Είναι πολύ πιθανόν να μειωθεί η αυτοεκτίμησή μας όταν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους. Αυτό σημαίνει, εκτός των άλλων, να υποτιμούμε τον εαυτό μας σε τακτική βάση και να αμφισβητούμε τις ικανότητες και τα ταλέντα μας..

Ο γνωστός Ράμπι Ελιμέλεχ του Λιζένσκ έλεγε, «Δεν πρόκειται να θεωρήσω τον εαυτό μου υπεύθυνο που δεν μοιάζω με τον αδερφό μου Ράμπι Ζούσα αφού σε μένα δεν δόθηκαν τα ταλέντα του. Τον καθιστώ υπεύθυνο που δεν είναι τόσο καλός όσο θα μπορούσε ο Ελιμέλεχ να είναι με το δυναμικό του Ελιμέλεχ».

Οι ταπεινοί άνθρωποι οι οποίοι αντιλαμβάνονται όπως ανέφερα ότι τα χαρίσματά τους, τα ταλέντα τους, η δύναμή τους, τους έχουν δοθεί από τον Θεό με σκοπό να τα διαχειριστούν δημιουργικά για το καλό της ανθρωπότητας και του κόσμου γενικότερα, κοιτάζουν τον κόσμο από κάτω προς τα πάνω, σε αντίθεση με τους υπερόπτες και αλαζόνες που κοιτάζουν τον κόσμο απαξιωτικά από πάνω προς τα κάτω «απολαμβάνοντας» τον «θρόνο» τους χωρίς να συνειδητοποιήσουν ότι ο αληθινός «πλούτος» προέρχεται με την καλλιέργεια του χαρακτήρα μας, τον μηδενισμό του εγώ μας, την κατεδάφιση της αλαζονείας μας και την ανέλκυση από τα τάρταρα της ψυχής μας του αλτρουϊσμού και της προσφοράς στον συνάνθρωπο.

8 σχόλια:

  1. Καλή σου ημέρα φίλε.
    Η επιτυχημένη ανάλυση του θέματος "ταπεινότητα - χαμηλή αυτοεκτίμιση " νομίζω θα δόσει πολύ τροφή στη αδηφάγο συνήδειση των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτήν. Πρέπει να σου πω, πως σπάνια διαβάζω μεγάλες αναρτήσεις, γιατί εκτός του ότι "κουμπώνουμαι" πάντα μπροστά στα πολλά λόγια , η αναγνωση από τον υπολογιστη με κουράζει πολύ, και ήδη έχει δημιουργήσει στην όρασή μου κάποιο πρόβλημα επαγγελματικής νόσου.
    Εν τούτοις διάβασα πολλές φορές το κείμενό σου καθώς έψαχνα μέσα μου να ξεδιαλύνω σημεία που με αφορούν.
    Ευχαριστώ που μου προσέφερες αυτή τη δυνατότητα.
    Πόσο πολύ σκέφτηκες για να κάνεις την επιλογή της ταινία (Νομίζω το κορίτσι με τα μαύρα) αλλά και των συγκεκριμένων σκηνών με την εκπληκτική εκφραστική δύναμη των μέσων που διέθετε ο Χόρν? Συγγρίνοντας με τις δικές μου γνώσεις και δυνατότητες θα σου πήρε πολύ χρόνο. Για να μας βοηθήσεις!!! Και για να κάνουμε μια ακόμα ανάγνωση του ποιήματος του Καβάφη.
    Νοιώθω την ανάγκη να σε ευχαριστήσω βαθυά.
    Είναι άκαιρο , και δεν θα ήθελα να μειώσω αυτή τη στιγμή την πολύ ωραία αίσθηση που έχω και που έρχεται από αυτό το κείμενο. Έτσι δεν θα σου πω τώρα τις κάποιες απόψεις μου σχετικά με την "χρησιμοποίηση" των απόψεων αυτών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν άυτές κατα το δοκούν ...
    Είμαι σίγουρ- όμως πως θα μας δώσεις την ευκαιρία να τα ξαναπούμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Fractalx σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Βέβαια το video με το Χορν ανήκει στον φίλο Delta ο οποίος έκανε την πολύ ωραία ανάρτηση σχετικά με τις δυσκολίες της ζωής.

    Καλή σου μέρα φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ίσως θα έπρεπε η ταπεινότητα
    να ισοδυναμεί με την ανθρωπιά.
    Αλλά τείνω πια να πιστέψω
    πως η λέξη αυτή χρησιμοποιείται κατ' ευφημισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι μια πολύ χρήσιμη αρετή η ταπεινότητα γιατί περιορίζει το εγώ μας.

    Εκείνος που έχει ταπεινότητα δεν είναι ποτέ εγωιστής. Η tαπεινότητα κάνει την
    καρδιά γενναιόδωρη και ανοιχτή. Δεν υπάρχει ποτέ η επιθυμία να λάβουμε από τους άλλους.

    Η ταπεινότητα επίσης διευκολύνει να οικοδομήσουμε σχέσεις αγάπης και σεβασμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Που να βρεις ταπεινότητα φίλε μου σήμερα και ειδικά παραμονές εκλογών. Οι πολιτικοί μας, θα έπρεπε να την διαγράψουν αυτή τη λέξη από το λεξιλόγιο τους. Το "εγώ" μήνυμα δίνει και παίρνει στις τηλεοράσεις !

    Μαίρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ωραια... μολις εγραψα το σχολιο για την αυτοεκτιμηση ... διαβασα και αυτο το ποστ...
    και συμφωνω απολυτα...

    εχω μαθει εδω και χρονια να λεω απλα ευχαριστω σε καθε καλη κουβεντα που λεει καποιος....

    ειναι σαν να σου δινουν ενα δωρο...

    και αυτο οφειλουμε να το εκτιμουμε και να ευχαριστουμε


    ξαναμανα καλημερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα φίλε LAMDA, πολύ όμορφο κείμενο και πιστεύω ότι το έγραψες από καρδιάς. θα ήθελα να σταθώ μόνο στην αντίδραση του "ευχαριστώ" σαν απάντηση για κάθε φιλοφρόνηση. Ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει διαφορετικά καταστάσεις και πολλές φορές απαντά βάσει της καταστάσεως που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι πολλές φορές βρεθήκαμε στη θέση να φορέσουμε κάποιο ρούχο, να κάναμε ένα σχόλιο στο αγαπημένο μας Blog ή να βγήκαμε βόλτα με το παιδί μας και να δεχτήκαμε φιλοφρόνηση την οποία δεχτήκαμε χωρίς να την επεξεργαστούμε για την εγκυρότητά της. Δε πιστεύω ότι όταν ακούω καλά λόγια για τον γιο μου στον παιδικό θέλω να πάω να τον δείρω ή να μη τα δεχτώ και ας γνωρίζω ότι το παιδί μου είναι προέκταση του εαυτού μου και ότι καμαρώνω γιατί παίρνω και εγώ αξία από αυτά τα καλά λόγια.
    Παρόλα αυτά φίλε μου το θέμα της ταπεινοφροσύνης που έθιξες το χειρίστηκες με πολύ όμορφο τρόπο και σε ευχαριστώ γιατί με τα κείμενά σου και εσύ και ο φίλος μου ο Δημήτρης με κάνετε να σκεφτώ έστω και για κάποια μόνο λεπτά της μέρας κάτι έξω από τα συνηθισμένα.

    Αυτά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή