FaceBook Page

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

O Αποσυμβολισμός του Άθλου του Ηρακλή «Ο Ταύρος της Κρήτης»

Ο μύθος λέει για ένα πανέμορφο και δυνατό ταύρο που χάρισε ο θεός Ποσειδώνας στον βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, με σκοπό να τον θυσιάσει για χάρη του. Όμως ο Μίνωας θαύμαζε τον ταύρο και δεν μπορούσε να τον θυσιάσει. Τον άφησε, λοιπόν, ελεύθερο στο νησί. Ο Ηρακλής διατάχθηκε να συλλάβει τον ταύρο και να τον φέρει στη στεριά. Αφού τον κυνήγησε σε όλο το νησί, κατόρθωσε να τον καβαλικέψει και διέσχισε μαζί του τα νερά της θάλασσας, φέρνοντας το ζώο στην στεριά. Πήγε τον Ταύρο στον Ευρυσθέα και κατόπιν τον άφησε ελεύθερο.

Ποιο είναι λοιπόν το μήνυμα αυτού του άθλου; Όταν ο αναζητητής της γνώσης τιθασεύσει τις παρορμητικές του σκέψεις, έρχεται η σειρά της επιθυμίας και της πλάνης. Ο μύθος αναφέρεται στη κοσμική ευαισθησία και τη δύναμη της επιθυμίας που μας κυβερνά. Ο Μίνωας αγάπησε τον ταύρο και δεν άκουσε την εντολή του θεού που του προσέφερε το δώρο για να το κάνει θυσία. Το κράτησε. Γοητεύτηκε και η γοητεία έφερε την καταστροφή.


Ο Ηρακλής καλείται να απαλλαγεί από την πλάνη της επιθυμίας, σε συναισθηματικό αλλά και σε φυσικό επίπεδο. Πρέπει να υποτάξουμε τα πράγματα που προκαλούν έντονες επιθυμίες και συναισθήματα θαυμασμού στη δύναμη και τον έλεγχο του Νου. Οι επιθυμίες μας δεν πρέπει να καταπιεστούν, αλλά να ελεγχθούν και να χρησιμοποιηθούν σωστά. Δεν πρόκειται για απαγόρευση ή για αποκοπή του ωραίου. Δεν πρόκειται για επιβολή θανατικής καταδίκης σε οτιδήποτε ποθητό όπως γινόταν στον Μεσαίωνα. Δεν πρόκειται για την γνωστή από τα θρησκευτικά δόγματα επιβαλλόμενη αποχή από το ωραίο, ούτε για τον αφορισμό ή την επιβολή μέσων αποκρύψεων του ωραίου, αλλά για την ανάγκη ελέγχου των επιθυμιών μας κάτω από τη δύναμη του Νου. Δεν πρέπει να εξουσιαζόμαστε από παρορμητικές επιθυμίες και από άλλα παρόμοια συναισθήματα, όπως είναι οι επιθυμίες αποκτήσεως. Αλλά να εξαρτάται κάθε επιθυμία από τον έλεγχο του Νου. Θα πρέπει δηλαδή σαν «υιοί του θεού» που είμαστε να μην παρασυρόμαστε από την «φτήνεια» των κατώτερων συναισθημάτων πόθου, που μας παρακινούν σε επιθυμίες όμορφων πραγμάτων και μάλιστα εις βάρους του ιδιοκτησιακού καθεστώτος άλλων. Βλέπουμε τον Ηρακλή να διασχίζει τη θάλασσα των συναισθημάτων και της γοητείας και να φέρνει τον ταύρο σε στέρεο έδαφος.

3 σχόλια:

  1. Ο Ποσειδώνας οργισμένος με τον Μίνωα τρέλανε τον ταύρο.

    Ο τρελός ταύρος είναι η προσωπικότητα που ζει σε σύγχυση μέσα στο υλικό σώμα με συνέπεια την καταστροφή ολόγυρά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Πρέπει να υποτάξουμε τα πράγματα που προκαλούν έντονες επιθυμίες και συναισθήματα θαυμασμού στη δύναμη και τον έλεγχο του Νου."

    Είναι αυτό που σοφά λέει ο λαός μας "να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα". Λέτε να βγήκε από αυτό τον άθλο του Ηρακλή ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα, απλή και όμορφη η δουλεία σας με το site καλή συνέχεια.
    Μια σταγώνα ηρωισμού μες τη θάλασσα της δείλιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή