Κατά την τελευταία δεκαετία είδαμε μια έξαρση στην επιστημονική γνώση που έδωσε πολύ περισσότερη πληροφόρηση στην ανθρωπότητα από ό,τι είχε μέχρι σήμερα. Με την αφοσιωμένη έρευνα που κάνουν οι επιστήμονες και οι γιατροί, καταλαβαίνουμε τώρα πολύ περισσότερα από ποτέ άλλοτε για ό,τι αφορά το φυσικό μας σώμα και τι μέτρα βοηθούν για να έχουμε καλή υγεία. Καθώς αποδεικνύεται όλο και περισσότερο η ωφέλιμη επίδραση που έχει η τήρηση της χορτοφαγικής διατροφής, ο αριθμός των χορτοφάγων σε όλο τον κόσμο ανεβαίνει σταθερά.
Βλέπουμε μέσα στην ιστορία ότι πολλοί μεγάλοι φιλόσοφοι, μύστες, άγιοι και φωτισμένοι σοφοί έχουν αναγνωρίσει την αξία της χορτοφαγίας σ' αυτούς συμπεριλαμβάνονται αξιοσημείωτοι άνθρωποι όπως οι: Leo Tolstoy, Albert Schweitzer, Persy Bysshe Shelley, George Bernard Shaw, Leonardo da Vinci και Mahatma Ganhdi. Και είναι μόνο τώρα τελευταία που η επιστήμη επιβεβαιώνει τις απόψεις των μεγάλων αυτών ψυχών πάνω στην χορτοφαγία. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να αυξήσει την υγεία και την ευρωστία του σώματος, του νου, της ψυχής και του πλανήτη μας.
Τα οφέλη που έχει η υγεία μας όταν ακολουθούμε την χορτοφαγική διατροφή έχουν αναφερθεί και εξυμνηθεί σε πολλά άρθρα επιστημονικών περιοδικών, βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων. Οι γιατροί συστήνουν στους ανθρώπους να λιγοστέψουν την κατανάλωση του κρέατος, των λιπαρών τροφών και των αυγών σαν ένα υγιεινό μέσο για να λιγοστέψει η χολιστερίνη στο αίμα και να προληφθούν οι καρδιοπάθειες, η υπέρταση και οι καρδιακές προσβολές. Οι έρευνες επίσης ενεθάρρυναν επίσης την αύξηση της χρήσης των λαχανικών, των φρούτων και των μη αποφλοιωμένων δημητριακών στη διατροφή μας για την μείωση του κινδύνου της ανάπτυξης καρκίνου.
Τα αποτελέσματα των ιατρικών πορισμάτων είχαν μεγάλη επίδραση στις βιομηχανίες τροφίμων και στα εστιατόρια, και βλέπουμε να παράγονται όλο και περισσότερες τροφές χωρίς ζωϊκά προϊόντα. Αν κοιτάξουμε είκοσι χρόνια πίσω, ένας χορτοφάγος που ήθελε να φάει σε ένα εστιατόριο δεν είχε μεγάλη εκλογή για να διαλέξει μέσα από τον κατάλογο των φαγητών. Σήμερα μπορούμε να βρούμε χορτοφαγικά φαγητά σε σχεδόν όλων των ειδών τα εστιατόρια. Τα καταστήματα υγιεινών τροφών και τα χορτοφαγικά εστιατόρια βρίθουν στις περισσότερες πόλεις. Βλέπουμε πολλούς διάσημους ηθοποιούς, τραγουδιστές και αθλητές να ακολουθούν τη χορτοφαγική διατροφή και να μιλούν για τα οφέλη της στο κοινό.
Όποιος πραγματικά εξετάσει την πληροφόρηση για τα οφέλη της χορτοφαγίας θα δει ότι η ζωή του και η υγεία του μπορούν να καλυτερέψουν με μια τέτοια διατροφή.
Πολλοί ερευνητές έχουν επίσης εξερευνήσει την επίδραση της χορτοφαγίας στο νου μας. Γνωρίζουμε ότι η υγεία του σώματος επιδρά στη νοητική μας κατάσταση.
Διάφορες μελέτες που έγιναν πάνω στα ζώα απέδειξαν ότι τα ζώα που τρέφονται με χόρτα είναι πιο ήρεμα και πιο ειρηνικά από τα ζώα που τρέφονται με κρέας. Πολλά χορτοφάγα ζώα όπως ο ελέφαντας, το άλογο και το μουλάρι είναι γνωστά για τη μεγάλη τους αντοχή.
Άνθρωποι που ήταν μακροχρόνια χορτοφάγοι διαπίστωσαν τις αλλαγές που είχαν όταν σταμάτησαν το κρέας. Πολλοί ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν πιο δραστήριοι όχι μόνο στο σώμα αλλά και στο νου. Μπορούσαν να εργάζονται για περισσότερο χρονικό διάστημα και η ζωτικότητα και η αντοχή τους αυλήθηκαν, και αυτό συνέτεινε στο να αυξηθεί η αποδοτικότητα και η συγκέντρωσή τους στη σωματική καθώς και στη διανοητική τους εργασία. Όλοι μας γνωρίζουμε τη φράση: " Είσαι αυτό που τρως ".
Στις χώρες της Ανατολής, όπου η χορτοφαγία ήταν η κύρια διατροφή για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι οτιδήποτε φάνε αποτελεί ένα μέρος του σώματός τους και επίσης επιδρά στις σκέψεις τους. Πιστεύουν όταν φάνε τη σάρκα ενός ζώου οι νοητικές και συναισθηματικές δονήσεις ή τα χαρακτηριστικά του ζώου θα αποτελέσουν μέρος της δικιάς τους φύσης. Και πιστεύουν ότι αν τρώνε ζώα θα αποκτήσουν μια ζωώδη φύση. Έτσι προτιμούν να διατρέφονται με τροφές από το φυτικό βασίλειο που συντελούν στη νοητική ισορροπία.
Φωτισμένα όντα, άγιοι, μύστες και πνευματικοί δάσκαλοι συμβούλευαν τη χορτοφαγία για πνευματικούς και ηθικούς λόγους. Γι ' αυτούς που ακολουθούν ένα πνευματικό μονοπάτι που οδηγεί στην Αυτογνωσία και στη Θεογνωσία η χορτοφαγική διατροφή είναι ουσιαστική για διάφορους σημαντικούς λόγους. Θα σας πω αυτά που έμαθα μελετώντας την Επιστήμη της Πνευματικότητας με την καθοδήγηση των πνευματικών μου δασκάλων Sant Kirpal Singh και Sant Darshan Singh. Αυτοί δίδασκαν ότι δεν είμαστε μόνο το σώμα και ο νους, αλλά είμαστε ψυχή. Η ψυχή μας, που έχει χωριστεί από το Θεό, το δημιουργό της, κατοικεί μέσα στο σώμα. Οι πνευματικοί δάσκαλοι δίδαξαν μια τεχνική για να μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε την ψυχή μας και να ταξιδέψουμε πίσω στο Θεό.
Η χορτοφαγική διατροφή είναι πολύ σημαντική στο να βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν σωστά τις πνευματικές ασκήσεις. Για να μπορεί η ψυχή να εστιαστεί στον τρίτο ή μοναδικό οφθαλμό, πρέπει να είναι ήρεμη και συγκεντρωμένη. Αν τρώμε την σάρκα νεκρών ζώων, η συνειδητότητά μας θα επηρεαστεί. Δεύτερο, υπάρχει ένας νόμος στο σύμπαν που λέει ότι για κάθε δράση υπάρχει μια αντίδραση. Στην Ανατολή αυτός ο νόμος ονομάζεται ο νόμος του κάρμα. Αυτός λέει ότι πρέπει να πάρουμε την ανταμοιβή ή να πάρουμε την τιμωρία για τις σκέψεις μας, τα λόγια και τις πράξεις μας. Αν κάνουμε καλές πράξεις, θα έχουμε μια ανταμοιβή. Αν εκτελούμε κακές πράξεις, πρέπει να πληρώσουμε τις συνέπειες. Οι πνευματικοί δάσκαλοι θεωρούν ότι το να αφαιρέσουμε τη ζωή οποιουδήποτε πλάσματος είναι μια πράξη για την οποία πρέπει να πληρώσουμε. Για να εκτελέσει με επιτυχία η ψυχή μας το ταξίδι της πίσω στο Δημιουργό της, πρέπει να αναπτύξει τις ηθικές αρετές της μη βίας, της φιλαλήθειας, της αγνότητας, της ταπεινοφροσύνης και της ανιδιοτελούς εξυπηρέτησης.
Η χορτοφαγική διατροφή είναι μια φυσική αντίδραση στη μη βία, γιατί δεν πρέπει να βλάπτουμε κανένα ζωντανό πλάσμα. Αυτοί που πραγματικά θέλουν να επιτύχουν την Αυτογνωσία και τη Θεογνωσία ακολουθούν μια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή, αποφεύγοντας το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά και τα αυγά.
Η χορτοφαγία συντείνει επίσης στην υγεία του πλανήτη. Οι οικολόγοι και αυτοί που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον φροντίζουν να προστατευθεί η ζωή όλων των ζωών του πλανήτη. Μας προειδοποιούν ότι η εκτεταμένη καταστροφή των ζώων για να ικανοποιηθούν οι ακόρεστες επιθυμίες των ανθρώπων έχει μακροχρόνιες και καταστροφικές επιδράσεις στην ισορροπία της φύσης. Είναι αλήθεια πως η ανθρώπινη μορφή είναι η ανώτατη από όλες τις μορφές ζωής, αλλά υπάρχει ένα θείο σχέδιο και πρόγραμμα για το σύμπαν μας και για όλα τα πλάσματα που το κατοικούν.
Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος είπαν πως μια λύση για το πρόβλημα της ανεπάρκειας της τροφής είναι η καλύτερη χρήση των πόρων της τροφής. Π.χ., η ποσότητα των σπόρων που χρειάζεται για να τραφεί μια αγελάδα για να παράγει κρέας για έναν άνθρωπο, θα μπορούσε να θρέψει πολλές φορές αυτόν τον ίδιο τον άνθρωπο. Έχουν επίσης αποδείξει ότι το να εκτρέφει κανείς ζώα και η επεξεργασία του κρέατος χρειάζονται περισσότερα καύσιμα, νερό και ενέργεια από ότι χρησιμοποιούνται για να παραχθούν σπόροι και λαχανικά. Η χορτοφαγία είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για να διατηρήσουμε τους ζωτικούς πόρους της τροφής μας.
Καθώς πλησιάζουμε το έτος 2.000 η προσοχή μας έχει στραφεί στις ελπίδες και τα όνειρα της ανθρωπότητας για ένα καλύτερο κόσμο. Η ανθρωπότητα φωτίζεται όλο και περισσότερο, ο άνθρωπος ασχολείται περισσότερο στο πώς θα κατορθώσει να φτάσει σε μια ανώτερη ποιότητα ζωής, ενδιαφέρεται περισσότερο στο να λύσει το μυστήριο της ζωής και είναι περισσότερο ένθερμος στο να βρει την προσωπική του εκπλήρωση και τη διαρκή ευτυχία. Συγχρόνως προσπαθούμε για την ευημερία του συνόλου της ανθρωπότητας και τη διατήρηση του πλανήτη μας.
Η διατήρηση της ευημερίας μας έγκειται στην προσωπική μας εκλογή. Μια ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη υγεία και ευρωστία,τη νοητική ισορροπία και την πνευματική μας πρόοδο. Λέγεται ότι για να πραγματοποιήσουμε το Θεό απαιτεί αγνότητα. Ακολουθώντας τη χορτοφαγική διατροφή θα μας βοηθήσει να έχουμε υγεία και αγνότητα στο σώμα, στο νου, στην ψυχή και στον πλανήτη. Όχι μόνο θα συμβάλλουμε στην προσωπική και στην παγκόσμια ειρήνη, αλλά και στο να γίνει ο πλανήτης Γη ένα λιμάνι χαράς και ειρήνης.
SANT RAJINDER SINGH
Σικάγο, Μάϊος 1990
Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου, και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου
Ιπποκράτης
Η Χορτοφαγία συντείνει στο να έχουμε ένα υγιές σώμα, ένα υγιή νου, μια υγιή ψυχή και ένα υγιή πλανήτη
Φίλε Πλάτωνα, πολύ όμορφο το άρθρο σου. Θα ήθελα να θέσω όμως και κάποια ερωτήματα και σε σένα και στους υπόλοιπους συντάκτες και αναγνώστες αυτού του blog.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεκινώ με ένα μασάλι (Ανατολική Παραβολή) με τον γνωστό ήρωα Χότζα. Όταν τον ρώτησαν τι δρόμο θέλει να ακολουθήσει η καμήλα του, ανηφόρα ή κατηφόρα αυτός απάντησε, ίσιος δρόμος δεν υπέχει; Ρωτάω λοιπόν και εγώ που πάει το «Παν μέτρο άριστον» των αρχείων με το παραπάνω κείμενο. Φυσικά και υπάρχουν μελέτες και επιχειρήματα για την καλύτερη τεκμηρίωση του θέματος όπως και για κάθε τι το οποίο μπορεί να ενδιαφέρει τον σύγχρονο άνθρωπο, από το ότι το λιώσιμο των πάγων θα ελευθερώσει μεγάλες ποσότητες μεθανίου και θα λύσουμε το ενεργειακό πρόβλημα χωρίς καμία συνέπεια και ότι η τρύπα του όζοντος δεν είναι παρά ένας μύθος των οικολόγων γιατί έχουν συμφέροντα στις περιοχές και τους πληρώνουν οι ισχυροί αυτού του κόσμου. Έτσι και για το θέμα μας υπάρχουν μελέτες που λένε ότι ο άνθρωπος μπορεί να τρυπήσει το στομάχι του τρώγοντας μόνο λαχανικά και ότι δεν μπορεί να αναπτυχθεί σωστά το σώμα του και ο εγκέφαλός του. Φανταστείτε να πείτε σε μια μάνα να μη δώσει κρέας στο παιδί της ούτε ψάρια ούτε αυγό.
Πολλές φορές η κατανάλωση κρέατος μπορεί να είναι υπερβολική και η κατανάλωσή της όχι απαραίτητη, δεν είναι όμως λογικό η παντελής αποξένωση από το κρέας. Ακόμα και οι γιατροί παροτρύνουν τους καταναλωτές να τρώνε λαχανικά ανάλογα με την ηλικία τους και με τις ασθένειες που έχουν. Δεν άκουσα ποτέ κανένα γιατρό να λέει σε ασθενή με αναιμία να του λέει μη φας κρέας αλλά μόνο λαχανικά για να γίνεις καλά, συκωτάκι θα του πεί να φάει και μάλιστα πολλές φορές. Άλλωστε ο άνθρωπος έχει τα όργανα για να τραφεί από όλες τις τροφές. Σκεφτήκατε ποτέ να σταματήσετε να γελάτε γιατί δεν είναι καλό, ίσως για τις ρυτίδες. Μπορεί να φαίνεται ότι λαϊκίζω τώρα αλλά όλη αυτή η παραφιλολογία για την χορτοφαγία και ο υπερβολικός ζήλος με ξενίζει.
Η κατανάλωση κρέατος, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων έκανε τον άνθρωπο να μπορεί να αναπτύξει τις ικανότητές του και να διαφοροποιηθεί από τα υπόλοιπα ζώα του πλανήτη(Όχι πάντα και όχι όλοι, αλλά είναι μια άλλη ιστορία).
Το καταλαβαίνω ότι ο άνθρωπος σε στέρηση μπορεί να βιώσει καταστάσεις και εμπειρίες τις οποίες χορτάτος, με περισσά κιλά και ευδαιμονία να μη μπορεί. Παράλληλα να στερεί από συνανθρώπους του να έχουν ένα κομμάτι φαγητό και αυτοί. Μπορείτε να καταλάβετε όμως ότι για την παραγωγή, μεταφορά, συντήρηση, διάθεση ενός μαρουλιού απαιτούνται τεράστιες ποσότητες ενέργειας και ότι οι θερμίδες που καταναλώνονται για όλα αυτά ώστε να έχουμε ένα salad bar στα GOODIES είναι κατά εκατό φορές περισσότερες.
Καλή η χορτοφαγία, αλλά όταν μας τα ετοιμάζουν άλλοι. Ας πούμε καλύτερα παγκοσμίως να ξεκινήσει μια εκστρατεία καλλιέργειας λαχανικών και κάθε λογής χορταρικών, τα οποία θα τα παράγουν μόνοι τους οι χορτοφάγοι και θα τα διατηρούν χωρίς συσκευές που επιβαρύνουν το περιβάλλον και τεχνικές οι οποίες ρυπαίνουν όλα τα υπόλοιπα εκτός από το φαγητό που τρώμε εκείνη τη στιγμή.
Ας δούμε κάποια πράγματα πιο ορθολογιστικά και κάθε φορά που θα αναφερόμαστε σε αυτό το θέμα ας αναλογιζόμαστε ότι υπάρχουν άτομα ακόμα και δίπλα μας τα οποία δεν έχουν επιλογές και είναι πολύ πιο πνευματικοί άνθρωποι από εμάς που φαγωμένοι και ζεστοί καθόμαστε σε έναν υπολογιστή στο σπίτι μας και φιλοσοφούμε.
Φυσικά μπορεί και όλα τα παραπάνω να είναι και λάθος γι΄αυτό συγχωρέστε με.
Αυτά.
Αγαπητοί μου Φίλοι,
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το άρθρο σου Φίλε Πλάτωνα αλλά συμφωνώ σε πολλά σημεία με τον Web star.
O άνθρωπος διαφέρει από τα υπόλοιπα "σαρκοβόρα" ζώα καθώς και με τα "φυτοφάγα" ζώα από πλευράς φυσιολογίας. Το πεπτικό μας σύστημα είναι παρόμοιο με αυτό των "χοίρων" και είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει παμφάγα. Το μήκος του εντέρου μας για να γίνει η πέψη των τροφών μας είναι τέτοιο ώστε να μπορούμε να φάμε και κρέας και χόρτα αλλά όχι μόνο ένα από τα δύο. Τα "σαρκοβόρα" έχουν μικρότερο έντερο (γιατί το κρέας όσο παράξενο και αν σας φαίνεται πέπτεται πιο γρήγορα) ενώ τα "φυτοφάγα" ζώα έχουν μεγαλύτερο πεπτικό σωλήνα. Πολλά δε από αυτά έχουν και περισσότερα από ένα (στομάχια) τα λεγόμενα μυρικαστικά τα οποία έχουν την δυνατότητα να "βοσκήσουν" σκέτο χόρτο. Σίγουρα με "ελαφρύ" στομάχι μπορείς να στοχαστείς καλύτερα αλλά αυτό μπορείς να το κάνεις και τρώγοντας μόνο μία μπριζόλα με λίγα λαχανικά. Αντίθετα αν φας ένα καρπούζι θα πρηστείς και ο στοχασμός θα πάει περίπατο. Στην ποσότητα είναι το μυστικό σε συνδυασμό με το είδος πάντα. Ακόμα και οι θρησκευτικές νηστείες απαγορεύουν το κρέας για συγκεκριμένες περιόδους και βάζουν εμβόλιμα την δυνατότητα να φάμε ψάρι (πχ. 25η Μαρτίου και Κυριακή των Βαϊων). Επίσης επιτρέπονται σε όλη τη διάρκεια τα μαλάκια. Δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο! Επίσης για να αναπτυχθεί ο εγκέφαλος μας χρειαζόμαστε να τρώμε από μωρά μοσχάρι και αυγό.
Σε ότι αφορά το στρεσάρισμα των ζώων κατά την σφαγή, στα σφαγεία πλέον της Ε.Ε. και της Β.Αμερικής αλλά και στον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο (γιατί η γνώση και η επιστήμη ταξιδεύει) γίνεται αναισθητοποίηση του ζώου πριν την σφαγή γι αυτόν τον λόγο. Όχι ότι νιάζονται για τους κραδασμούς της ψυχής του ζώου γιατί κακά τα ψέματα δεν ενδιαφέρεται η επιστήμη του "animal welfare", "animal production", animal science" και "animal behaviour" για την ψυχή του ζώου αλλά για την ποιότητα του κρέατος (στο στρεσαρισμένο κατά την σφάγή ζώο το κρέας σφίγγει με αποτέλεσμα να πέφτει η ποιότητα του και κατ' επέκταση η τιμή του).
Από την άλλη μεριά, στην σύγχρονη εποχή, με την γενετική τροποποίηση που γίνεται στα περισσότερα δημητριακά (σόγια, καλαμπόκι, κ.α) καθώς και σε άλλα φυτά που καταναλώνουμε μην είστε και τόσο σίγουροι για την ποιότητα των προϊόντων φυτικής προέλευσης. Η ύπαρξη ζωικών γονιδίων όπως αυτό των εντόμων στο καλαμπόκι για να λειτουργεί ως παρασιτοκτόνο από μόνο του το ίδιο το φυτό δεν ξέρουμε τι βλάβες θα φέρει στο dna μας. Δεν μιλώ για το βαμβάκι που έρχεται απευθείας σε επαφή με το αίμα μας μέσα από τις γάζες και τους επιδέσμους.
Οπότε καλή η φιλολογία για την χορτοφαγία αλλά ΣΥΜΦΩΝΩ με τον αγαπημένο μου φίλο Web star για το ΠΑΝ ΜΕΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΝ!!!
Αγαπητοί μου φίλοι όπως θα διαπιστώσετε από την υπογραφή στο τέλος του άρθρου το υπογράφει ο SANT RAJINDER SINGH ο οποίος θεωρείται ο σημερινός Πνευματικός προϊστάμενος της Επιστήμης της Πνευματικότητας. Το μήνυμά του είναι απλό και σαφές: "Είναι μόνο μέσω της εσωτερικής ειρήνης που μπορούμε να αποκτήσουμε εξωτερική ειρήνη, μακαριότητα και διαρκή ευτυχία μέσα μας. Όταν επιτύχουμε αυτόν το στόχο, θα ακτινοβολούμε αγάπη και ηρεμία στους άλλους. Αυτό τελικά θα φέρει την ειρήνη σε όλο τον κόσμο".
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ψάξετε το βιογραφικό θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πνευματικό άτομο με εξαιρετικές διακρίσεις,
Εγώ μπορώ μόνον να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία η οποία με οδήγησε να αντιγράψω το άρθρο αυτό. Έχοντας αρρωστήσει από ανίατη ασθένεια και έχοντας ταλαιπωρηθεί πολύ από διάφορες θεραπείες χωρίς αποτέλεσμα οδηγήθηκα στην χορτοφαγία μετά από συμβουλή ενός ανθρώπου που τυχαία βρέθηκε στο δρόμο μου. Μετά από δύο μήνες οι γιατροί τριβαν τα μάτια τους. Η αρρώστια δεν υπήρχε. Με είχαν ξεγραμμένο όπως καταλαβαίνετε.
Σ’ όλα αυτά που μου γράφετε μπορεί να έχετε δίκιο. Μπορεί να έχασα το μέτρο να έκανα υπερβολές στην κατανάλωση κρέατος. Το σίγουρο είναι ότι η αποχή από αυτό με έσωσε και δεν νομίζω ότι θα το ξαναδοκιμάσω ποτέ. Εξ άλλου τώρα νιώθω πιο υγιής από ποτέ. Κι αυτό ήταν που ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.
Αγαπητέ φίλε πλάτωνα, στο σχόλιό μου ούτε μια στιγμή δεν αναφέρθηκα προσωπικά για σένα. Σχολίασα ένα άρθρο το οποίο έχει με διαφορετικούς πρωταγωνιστές ξαναγραφτεί και σχολιαστεί και βλέπω ότι οι απόψεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες σε πολλά. Να ξέρεις όμως ότι από την στιγμή που έχεις περάσει μια τόσο μεγάλη δοκιμασία, μέσα από το βίωμά σου αυτό μας κάνεις να το προσέξουμε όχι γιατί το είπε ένας πνευματικός άνθρωπος αλλά γιατί εσύ βρήκες τον τρόπο να το ξεπεράσεις και σε ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μας και το έγραψες για να το διαβάσει όλη η μεγάλη παρέα του Ξάνθη Φιλοσοφείν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πάλι αναφέρω ότι δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση κάτι το προσωπικό και αν αυτό δεν έγινε αντιληπτό τότε συγχώρεσε τον ελλιπή λόγο μου ώστε να στο κάνω πιο αντιληπτό.
Αυτά…
Αγαπητέ Φίλε Πλάτωνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά αρχήν να πω ξανά ότι το άρθρο σου είναι ωραίο και πρεσβέυει μία άποψη! Συγχαρητήρια και σε ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες την προσωπική σου εμπειρία μαζί μας κάτι που θέλει πολύ κουράγιο ιδίως όταν ανοίγεις τα εσώψυχά σου! Και πέραν τούτου σου εύχομαι καλύ υγεία και δύναμη από εδώ και πέρα. Προσωπικά αποδέχομαι κάποιες από τις απόψεις του άρθρου αλλά γενικά η τοποθέτηση μου ήταν γιατί δεν θεωρώ ότι μόνο η χορτοφαγία ή κρεοφαγία δεν είναι πανάκεια αλλά χρειάζεται ο σωστός συνδυασμός και των δύο άσχετα αν το κάνουμε ή όχι (αν και έτσι όπως τα κατάφερε ο δυτικός πολιτισμός αν δεν το παράγεις μόνος σου δεν είσαι για τίποτα σίγουρος σε ότι αφορά την ποιότητα του και την ασφάλεια από πλευράς υγείας). Αποδέχομαι βέβαια το γεγονός ότι σε κάποιους όπως εσένα η χορτοφαγία μπορείν να λειτουργεί σωτήρια! Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να θίξω κανέναν και αν το έκανα ζητώ ΣΥΓΝΩΜΗ!!!