FaceBook Page

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ


Επίπεδα Συνειδητότητας

"Η μεγαλύτερη ανακάλυψη της γενιάς μου είναι ότι ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει την ζωή του απλά αλλάζοντας την νοητική οπτική του."

-- William James

Ορίστε μια άποψη των επιπέδων συνειδητότητας και κάποιες περιγραφικές λέξεις για να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε τις διαφορές:

Μη συνειδητός - ενστικτώδης, οπαδός

Υποσυνείδητος - εθιμοτυπικός, ρομπότ, αντιδρών

Συνειδητός - γνώστης, νοήμων, με αρχές, στοχαστικός

Υπερσυνειδητός - διαισθητικός, καθοδηγητικός, αληθινός, τρυφερός, συμπαντικός

Ας στοχαστούμε πως ζούμε την κάθε μέρα. Όσο χρησιμοποιούμε το μυαλό μας πιο συνειδητά, ανοιγόμαστε στην υπερσυνειδητότητα.

"Όταν αξιοποιούμε τον συνειδητό νου μας για να κατευθύνουμε το υποσυνείδητο στο να επικοινωνεί με αρμονία με τον συνπαντικό νου, τότε κατέχουμε το μυστικό της προσωπικής δύναμης".

-- Delfin Knowledge System

9 σχόλια:

  1. Καλώς ήρθες Χριστίνα. Πολύ ωραίο άρθρο και συνεχίζει παλαιότερη συζήτηση στο blog για την συνείδηση.

    Συμφωνώ μαζί σου για το "Ας στοχαστούμε πως ζούμε την κάθε μέρα. Όσο χρησιμοποιούμε το μυαλό μας πιο συνειδητά, ανοιγόμαστε στην υπερσυνειδητότητα". Το να έχουμε επίγνωση της στιγμής μας χαρίζει ευδαιμονία και ευτυχία. Το να χαιρόμαστε το τιτίβισμα των πουλιών και να συνειδητοποιούμε ότι το ακούμε, να ζουμε συνειδητά την κάθε στιγμή όσο μπορούμε όπως λέει ο φίλος μου delta και να ρωτάμε κάθε φορά "γιατί;" όπως λέει ο αγαπητός Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χριστίνα καλωσόρισες και συγχαρητήρια για το πρώτο σου άρθρο στο Ξάνθη Φιλοσοφείν. Χρησιμοποιώντας Σπαρτιάτικο λόγο (Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν) κατάφερες να ορίσεις τα επίπεδα συνειδητότητας και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ανέλθουμε στην κλίμακα, διαψεύδοντας την κοινή πεποίθηση ότι οι γυναίκες είναι φλύαρες :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φλύαρες οι γυναίκες ;
    Τώρα θα δείτε !

    Οι γυναίκες είναι κουτσομπόλες και φλύαρες! Αυτό πιστεύουμε ή αυτό έχουμε μάθει να πιστεύουμε. Η επιστήμη όμως φαίνεται πως έχει διαφορετική άποψη!

    Στην εποχή μας, η φλυαρία των γυναικών έχει γίνει πλέον στερεότυπο. Όλοι πιστεύουν ότι οι γυναίκες αρέσκονται στο να μιλάνε πολύ, να μονοπωλούν την κουβέντα και να επικρατούν σε κάθε συζήτηση έναντι των αντρών. Ωστόσο, σύμφωνα με νέες έρευνες, η αθεράπευτη γυναικεία φλυαρία που ποτέ δεν αφήνει τους άντρες να «σταυρώσουν» λέξη είναι απλά ένας μύθος. Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, ακόμη και με κάποιους επιστημονικούς ισχυρισμούς, οι γυναίκες μιλάνε όσο και οι άντρες.

    Η πρώτη έρευνα

    Η πρώτη μελέτη που ερεύνησε την πολυλογία των δύο φύλων ανακάλυψε ότι η εκνευριστική φλυαρία είναι χαρακτηριστικό και των δύο. Μια τυπική γυναίκα παράγει κατά μέσο όρο 16,215 λέξεις την ημέρα, ενώ ένας άντρας 15,669 λέξεις. Μια διαφορά τόσο μικρή που θεωρείται στατιστικά ασήμαντη.

    Στην πραγματικότητα, οι άντρες είναι τόσο οι πιο φλύαροι όσο και οι πιο ολιγόλογοι άνθρωποι. Και οι τρεις μεγαλύτεροι φαφλατάδες που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν άντρες, από τους οποίους ο πιο παραγωγικός παρήγαγε 47,000 λέξεις την ημέρα, ενώ, η πιο εκδηλωτική γυναίκα κατάφερε να παραγάγει μόλις 40,000 λέξεις.

    Από την άλλη πλευρά, υπήρξε άντρας που παρήγαγε μόλις 500 λέξεις κατά μέσο όρο την ημέρα. Εννιά άντρες παρήγαγαν λιγότερες από 2,000 λέξεις καθημερινά, σε σύγκριση με μόνο τέσσερις γυναίκες.

    Ο μύθος καταρρέει!

    Οι ανακαλύψεις μια ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας ανέτρεψαν μια αντίληψη που δεν ήταν απλά δημοφιλής, αλλά είχε απασχολήσει και την επιστημονική έρευνα.

    Ένα βιβλίο του 2006, «Το γυναικείο μυαλό», της Λουάν Μπριζεντάιν, μιας νευρολόγου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ισχυρίστηκε ότι οι γυναίκες παράγουν 20,000 λέξεις τη μέρα σε σύγκριση με τους άντρες που παράγουν μόλις 7,000, και στα ίδια στατιστικά έχουν αναφερθεί ευρέως τα ΜΜΕ, ακόμα και κάποιοι σύμβουλοι γάμου.

    Κάποιες από αυτές τις αναφορές εξέτασε και ο Τζέιμι Πένεμπεϊκερ, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο οποίος εξεπλάγη από τα νούμερα αυτά. Ο ίδιος ερευνά τη γλωσσική χρήση μεταξύ των ανδρών και των γυναικών και ήταν σίγουρος ότι θα γνώριζε μια τόσο μεγάλη διαφορά.

    Ο καθηγητής Πένεμπεϊκερ αντιλήφθηκε επίσης ότι είχε ήδη τα δεδομένα που χρειάζονταν να ερευνήσει πλήρως, υπό μορφή καταγραφών από σχεδόν 400 φοιτητές. Τα είχε συγκεντρώσει από 6 μελέτες που είχε διεξάγει από το 1998 μέχρι το 2004. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με έναν πρώην φοιτητή, τον Ματτίας Μέλ από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, για να εξετάσει ξανά τα δεδομένα.

    Σε μια προηγούμενη δουλειά τους, ο καθηγητής Πένεμπεϊκερ και ο Δρ Μέλ είχαν ζητήσει από πέντε ομάδες φοιτητών των ΗΠΑ και μια από το Μεξικό να φορέσουν μικρόφωνα και να καταγράψουν διάσπαρτα σημεία των συνομιλιών τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενώ τους είχαν πει ότι οι συσκευές ηχογραφούσαν στην τύχη, στην πραγματικότητα, λειτουργούσαν για 30 δευτερόλεπτα κάθε 12.5 λεπτά, καταγράφοντας ένα αξιόπιστο αντιπροσωπευτικό δείγμα των καθημερινών συζητήσεων.

    Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science, δεν έδειξαν καμία απολύτως ουσιώδης διαφορά. Ο Πένεμπεϊκερ ανέφερε: «Ό,τι και να πιστεύουν οι άνθρωποι, το συγκεκριμένο στερεότυπο είναι λάθος. Το ενδιαφέρον σε αυτή τη μελέτη είναι ότι δεν βρήκαμε τίποτε απολύτως. Είναι αρκετά ασυνήθιστο στην επιστήμη να μας προκαλεί τόσο ενδιαφέρον μια μελέτη που δεν ανακάλυψε τίποτα. Η έρευνα αυτή απλά ανέτρεψε μια αντίληψη που έχει γίνει πλέον μέρος της πολιτιστικής δεσπόζουσας τάσης».

    Ο καθηγητής είπε ότι, δεδομένου του ότι όλοι οι συμμετέχοντες ήταν φοιτητές, είναι δυνατόν οι μεγαλύτερες ηλικίες να συμπεριφέρονται διαφορετικά, μολονότι ο ίδιος πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι και πολύ πιθανόν: «Μπορεί οι άντρες, όταν γίνονται 30 ή 40 χρονών να μην έχουν κάτι να πουν και απλά να κάθονται και να κοιτάζουν τριγύρω. Αλλά δεν νομίζω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο».

    Ο καθηγητής Πένεμπεϊκερ υποστήριξε ακόμα ότι το στερεότυπο μπορεί να προέκυψε από τις διαφορές σε αυτά που συζητάνε οι άντρες και οι γυναίκες και στο πότε λένε κάτι: «Έχουμε αποδείξεις ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερες προσωπικές αντωνυμίες, όπως αυτός, αυτή και εγώ, ενώ οι άντρες χρησιμοποιούν περισσότερα άρθρα, όπως ένα και το. Αυτό υποδηλώνει ότι οι γυναίκες μιλάνε για ανθρώπους και οι άντρες για πράγματα. Υπάρχει επίσης η βιβλιογραφία που υποστηρίζει ότι σε ένα συζυγικό καβγαδάκι οι άντρες έχουν την τάση να σωπαίνουν, ενώ οι γυναίκες να μιλάνε πολύ. Ακόμα και αν αυτό είναι ασυνήθιστο, μπορεί να είναι τόσο αξιοπρόσεκτο ώστε να επηρεάζει δυσανάλογα αυτό που πιστεύουν οι άνθρωποι».

    Ουφ τα είπα και ησύχασα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πηνελόπη μου νομίζω ότι δικαιωματικά κατατάσσεσαι στο επίπεδο της συνειδητά φλύαρης γυναίκας!¨:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και για να επαναφέρουμε το θέμα της συνειδητότητας ας διαβάσουμε κάτι από τον Όσσο :

    "Η κοινωνία δεν σκοτίζεται για τη συνειδητότητά σου. Για την ακρίβεια, η συνειδητότητα είναι πρόβλημα για την κοινωνία. Η κοινωνία δεν σε θέλει να συμπεριφέρεσαι σαν ανθρώπινο ον, σε θέλει να συμπεριφέρεσαι σαν μηχάνημα, ώστε να σε κάνει πιο αποτελεσματικό, πιο παραγωγικό, λιγότερο συνειδητό. Αυτό είναι αυτοματοποίηση. Εσύ γίνεσαι αποτελεσματικός, όμως η ψυχή σου χάνεται. Όλη η προσπάθεια των τεχνικών διαλογισμού είναι να σε βγάλουν από αυτή τη μηχανική κατάσταση, να σε κάνουν και πάλι ξυπνητό, να σε κάνουν και πάλι ένα ανθρώπινο ον, όχι μια μηχανή."

    Πόσο όμορφα ταιριάζουν τα λόγια του Όσσο με τα επίπεδα συνειδητότητας που μας περιέγραψε η Χριστίνα. Ο διαλογισμός αφυπνίζει τον άνθρωπο και τον ανεβάζει απο το ασυνείδητο ή υποσυνείδητο επίπεδο, στο συνειδητό και κατόπιν στο υπερσυνείδητο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θεωρω ότι η φλυαρια μπορει να γινει αποδεκτη, μονο αν εχει κατι ουσιαστικο και χρησιμο, να πει. Προσφατα, καπου διαβασα (το οποιο και αποστηθισα) ο,τι οι ανθρωποι χωριζονται σε τρεις κατηγοριες : Σ’αυτους που ασχολουνται και φυσικα μιλουν, για τα ανθρωπινα . Σ,αυτους που ασχολουνται με τα συμβαντα . Και σ’αυτους που ασχολουνται με τις Ιδεες. Κατ’αντιστοιχια, τα παραπανω αφορουν, τα μικρα μυαλα, τα μεσαια , και τα μεγαλα μυαλα. Θα ηθελα να συμπληρωσω, ο,τι ,αν ισχυει αυτό, αξιζει να προσπαθουμε ολοι μας,να «δουλευουμε» τους εαυτους μας, ώστε ν’απομακρυνομαστε από την πρωτη κατηγορια (στην οποια,οι περισσοτεροι ανηκουμε) και να οδευουμε προς τις επομενες. Ταδε εφη Κ_ _ _ _ς (αρχησε η βοηθεια(!) Πηνελοπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς σας βρήκα φίλοι μου...Τιμή μου που με καλέσατε σε αυτό το τόσο αξιόλογο ιστολόγιο. Λείπουν κάτι τέτοια ιστολόγια στον Ελληνικό Μπλογκοχώρο και χαίρομαι αφάνταστα, όταν συναντώ ένα...
    Σας προσκαλώ όλους σε ένα νεοσύστατο πνευματικό φόρουμ που χρειάζεται και την ελληνική συμμετοχή

    http://endlessjourney.ning.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κι όμως συνήθως δε μιλάω πολύ !!!

    Αλήθεια το λέω ...

    Μια πλάκα είπα να κάνω για να γελάσουμε.

    Σόρυ Χριστίνα που ήμουν εκτός θέματος :(

    Δηλαδη K εννοείς πως δεν ήταν ουσιαστικό και χρήσιμο αυτό που έγραψα ;

    ΦΛΥΑΡΕΣ οι γυναίκες ;;;
    (ωχ άρχισε να με ξαναπιάνει)

    Εντάξει δε ξαναμιλάω ΄:<

    (Νομίζω πως το βρήκα -ΚΟΥΛΗΣ-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητη μου Πηνελοπη συγχαρητηρια!Πετυχες με την δευτερη προσπαθεια το τεταρτο και τελευταιο(?) υποκοριστικο του ονοματος μου! Οι φιλοι μου βρηκαν την ευκαιρια να μου το "κολλησουν"! Καλα να παθω! Τελικα ομως μου αρεσει! Εσυ παλι,αν θελεις,μπορεις να συνεχισεις... Για οτι αφορα τις (φλυαρες?) τοποθετησεις σου,σου δηλωνω : Μ'ΑΡΕΣΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή