Σκεφτείτε τα συναισθήματα που σας δημιουργεί η αριστερή εικόνα και αυτά που σας δημιουργεί η δεξιά. Με ποια αισθάνεστε καλύτερα; Τα φωτεινά χρώματα, ο ήλιος και μία ηλιόλουστη μέρα, ο οργασμός της φύσης όλα αυτά μας δίνουν μία νότα αισιοδοξίας για τη ζωή. Αντίθετα η δεύτερη εικόνα με τα μουντά και σκοτεινά χρώματα μας επηρεάζει με την πρόκληση ενός τόνου απαισιοδοξίας. Τώρα κοιτάξτε την τρίτη εικόνα (αυτή με το ποτήρι). Τι σκέφτεστε; Πως βλέπετε το ποτήρι; Η ψυχολογία μας λέει ότι υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων: αυτοί που το βλέπουν μισογεμάτο και αυτοί που το βλέπουν μισοάδειο. Αυτοί που όταν ξυπνάνε το πρωί είναι χαρούμενοι για την μέρα που ξεκινάει και αυτοί που λυπούνται για όλα όσα θα πρέπει να ζήσουν, παλέψουν, αντιμετωπίσουν μέσα στην μέρα. Γιατί είναι τόσο σημαντικό να είναι κάποιος αισιόδοξος; Γιατί η αισιοδοξία μάς βοηθά να αντιδρούμε στις αντιξοότητες, να προσπαθούμε να βρούμε λύση και να αφοσιωνόμαστε στο να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια. Ακόμα και οι πιο επώδυνες, επίπονες και δυσάρεστες δοκιμασίες αντιμετωπίζονται με μαχητική διάθεση, αρκεί να έχει κάποιος την αίσθηση πως μπορεί να ασκήσει έλεγχο πάνω τους. Αν αισθάνεται ανίσχυρος, κινδυνεύει να χάσει κάθε ευκαιρία. Η αποθάρρυνση, η απάθεια και η παθητικότητα οφείλονται μόνο εν μέρει στις αντιξοότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Στο άλλο άκρο βρίσκονται η εμπιστοσύνη, ο ενθουσιασμός και η αποφασιστικότητα. Η διαφορά μεταξύ τους είναι ουσιώδης για τη ζωή μας. Η αισιοδοξία μεταμορφώνει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες, ενώ η απαισιοδοξία τις μετατρέπει σε παγίδες. Αιτιολογούμε στον εαυτό μας οτιδήποτε μας συμβαίνει με βάση τη στάση που κρατάμε απέναντι στη ζωή. Αν είμαστε αισιόδοξοι πιστεύουμε πως έχουμε κάποια αξία. Αν είμαστε απαισιόδοξοι θεωρούμε τον εαυτό μας ανάξιο και αξιοκαταφρόνητο. Αυτή η διαφορά καθορίζει κυριολεκτικά το πεπρωμένο μας!
Αγαπητέ Lamda. Πολύ ωραία όλα αυτά αλλά μήπως ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να έχει μια αισιόδοξη μέρα, καταφέρει απλώς να χαιδεύει καθημερινά τα αυτιά του εαυτού του αλλά και των γύρω του, χωρίς να μπορεί να καταλάβει τις αδυναμίες του αλλά και τα πάθη του. Μια ζωή, χωρίς στενοχώρια και απαισιοδοξία θα ήταν σαν ένα έτος χωρίς χειμώνα. Τι ωραία που θα ήταν είχαμε όλο το χρόνο καλοκαίρι. Μετά απο ένα μόλις χρόνο θα καταλαβαίναμε ότι δεν θα μπορούσαμε να φαμε ψωμί γιατί δεν έχουμε σιτάρι και ότι έχουμε ξηρασία γιατί δεν έβρεξε και όπως είναι στη φύση του ανθρώπου θα αρχίζαμε τη γνωστή μιζέρια χωρίς να ξέρουμε τι μας φταίει. Καλό είναι λοιπόν να έχουμε αισιοδοξία και απαισιοδοξία σε δόσεις όπως είπαν και οι Αρχαίοι Έλληνες "Παν μέτρο άριστον", με μέτρο και να υπάρχει στις εκδηλώσεις αλλά και στην ιδιοσυγκρασία μας ισορροπία έτσι ώστε και στις δύο καταστάσεις να ξεφεύγουμε του μέτρου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά...
Φίλε Web-star. Οι δύο πρώτες εικόνες που χρησιμοποίησα είναι απολύτως συμβολικές αναφερόμενες στην ψυχοσύνθεση του μέσου Έλληνα ως κάτοικοι μίας μεσογειακής χώρας με άμεση εξάρτηση από τον ήλιο (μην βλέπεις μαύρα τα πράγματα λεέι ο λαός μας!). Σίγουρα και οι δύο εικόνες έχουν την δική τους ομορφιά και μπορεί να λειτουργήσουν σε επίπεδο συμβολισμού και αντίστροφα. Για παράδειγμα σε περιοχές που πλήγονται από ξηρασία και λειψυδρία η εικόνα με τα σύνεφα μπορεί να επιφέρει αισιόδοξα μηνύματα στους κατοίκους των περιοχών αυτών. Το κλειδί για τον αποσυμβολισμό είναι η τρίτη εικόνα με το ποτήρι. Η ουσία είναι πως βλέπεις το μισό ποτήρι. Σαν ποτήρι που πρόκειται να αδειάσει ή πρόκειται να γεμίσει; Όταν σηκώνεσαι το πρωϊ και έχεις να καλύψεις 2 επιταγές και δεν έχεις μαζέψεις ακόμα τα λεφτά τι κάνεις; Το βλέπεις απαισιόδοξα το θέμα, λες ότι δεν γίνεται τίποτα, σε πιάνει κατάθλιψη και πηδάς από το μπαλκόνι ή λες θα το αντιμετωπίσεις και αρχίζεις να παλεύεις να μαζέψεις τα χρήματα πιστεύοντας πάντα ότι ως το μεσημέρι θα το λύσεις το πρόβλημα; Δεν νομίζω ότι χωράει μέτρο στο θέμα της αισιοδοξίας. Δεν λέω βέβαια να είμαστε αιθεροβάμονες. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Αλλά ή τα βλέπουμε τα πράγματα αισιόδοξα ή απαισιόδοξα. Όπως είπε και ο DELTA σε προηγούμενο άρθρο του για το σύμπαν, το σύμπαν ανταποκρίνεται σε όποια μυνήματα του στέλνουμε, αν είναι μηνύματα αισιοδοξίας τέτοια θα μας στείλει αν είναι απαισιοδοξίας, τετοια θα μας στείλει. Και όπως λέει και ο λαός μας "κάθε εμπόδιο σε καλό".
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θεωρήσουμε ότι είμαστε πνευματικά όντα (σταυρωμένα στην ύλη όπως πιστεύω), που επιδέχονται αυτοβελτίωση, πως τελικά περιμένουμε να βελτιωθούμε αν δεν υποστούμε συγκεκριμένες δοκιμασίες (ασκήσεις). Ον αγαπά Κύριος παιδεύει είπε ο πάτερ Παίσιος και το έχω ανηρτημένο πάνω από την κεφάλα μου στο γραφείο μου όχι για επείδηξη όπως ορισμένοι πιθανών να νομίζουν αλλά επειδή πιστεύω σ'αυτό και προσπαθώ να το θυμάμαι συνέχεια. Τελικά κάνοντας μια αναδρομή στη μέχρι τώρα ζωή μου διαπίστωσα ότι μόνον οι δύσκολες στιγμές με βοήθησαν να κάνω κάποια μικρά πνευματικά βήματα. Κάθε δοκιμασία είναι δώρο από το Θεό. Οι δοκιμασίες που μας έρχονταιείναι η αντιβίωση που δίνει ο Θεός για τις αρρώστιες της ψυχής μας, είπε ο Παίσιος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσον αφορά την τοποθέτηση του Web Star διαφωνώ ριζικά. Σαφώς και μπορούμε να έχουμε μια ζωή χωρίς στεναχώρια και απαισιοδοξία. Μπορούμε να είμαστε συνέχεια σε πνευματική μέθη, σε πλήρη ευδαιμονία. Αυτός είναι ο στόχος. Να αναστηθούμε από την ύλη. Υπάρχουν άνθρωποι που το πέτυχαν. Οι δοκιμασίες θα συνεχίσουν να έρχονται αλλά δε θα μας αγγίζουν όταν συνειδητοποιήσουμε ότι είναι για την εξέλιξή μας. "Τα πράγματα δεν είναι ποτέ άσχημα αλλά ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε" είπε ο Επίκτητος.